DCA Melk Pro Inside

Hollandse kaas profiteert van goedkope euro

5 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

De opleving op de kaasmarkt begint langzaam tot bedaren te komen. Na deze opleving kunnen kaasproducenten met een comfortabele voorraad het einde van het melkquotum tegemoet zien. Een goedkope dollar maakt dat de voorraad laag blijft, zo blijkt uit een analyse van DCA Melk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De kaasmarkt profiteert begin maart van de gunstige euro/dollarkoers. Door de relatief goedkope euro slagen exporteurs er in kaas af te zetten in gebieden die al langer belangstelling voor het product hebben, maar tot nog toe niet tot zaken overgingen. Hieronder vallen onder meer Aziatische bestemmingen.

Toch zijn deze 'nieuwe' kopers niet in staat het volume op te vangen wat de Russen afnamen. Echter een lage melkaanvoer en de verplaatsing van meer melk naar melkpoeder in combinatie met de plus bij derde landen export maken wel veel goed.

Alles bij elkaar worden de voorraden in de opslagen als relatief laag omschreven. Een goede voorbereiding op het einde van het melkquotum. Het naderende quotumeinde heeft tegelijk zijn weerslag op de nieuwe zaken die tot stand komen. Die blijven zeer beperkt.

Prijzen laten een wisselend beeld zien. Zo wordt voor kaas van FrieslandCampina een prijs genoemd van 3 euro per kilo kaas. Foliekazen Gouda en Edammer bewegen tussen een prijs van 2,60 en 2,80 euro per kilo.

Cheddar wordt geplaagd door de verwachtingen van veel melk uit Ierse hoek. Vandaag de dag klinkt een prijs van 2,90 tot 3,10 euro per kilo, maar voor verder weg rekenen kopers op lagere prijzen. Ook hier is het daardoor rustig en blijven verkopen tot het minimale beperkt.

Alles bij elkaar zijn de fundamenten voor de kaasmarkt niet verkeerd. Veel gaat afhangen van hoeveel melk er daadwerkelijk in Europa geproduceerd gaat worden. Rusland speelt daarbij een ondergeschikte rol. Al gaat de grens in augustus open dan zorgt de goedkope roebel in combinatie met grote voorraden waarschijnlijk voor weinig handel.   

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden