Voorschot over februari

DOC Kaas schroeft melkprijs met 1,50 euro op

10 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

DOC Kaas voegt 1,50 euro per 100 kg op de voorschotmelkprijs van februari. De leden-melkveehouders van de coöperatieve kaasmaker ontvangen over afgelopen maand zo 30,50 euro per 100 kg melk. Dit is inclusief de toeslagen voor de leden, het kwantum en de duurzaamheid, zo heeft DOC Kaas woensdag bekendgemaakt.

Hogere prijs vloeit voort uit gestegen prijs foliekaas op spotmarkt

Na vragen van een aantal leden heeft DOC Kaas de vergelijking ten opzichte van januari enigzins aangepast en gestandaardiseerd op de voorschotprijs, inclusief toeslagen en inhoudingen maar exclusief de nabetaling, bij een volume van 800.000 kg per jaar en standaardgehalten van 4,41 procent vet en 3,47 procent eiwit. Hiermee komt de melkprijs over januari uit op 29 euro in plaats van de vorige maand gepubliceerde 30 euro per 100 kg.

Het zuivelconcern heeft de prijzen voor vet en eiwit licht verhoogd. De vetprijs neemt 7 cent toe om uit te komen op 2,64 euro per kg. De waarde van eiwit heeft DOC Kaas met 13 cent verhoogd tot 5,28 euro per 100 kg.

Over februari komt de melkprijs bij levering van 800.000 kg melk terecht op 29,61 euro per 100 kg melk. Dit is exclusief de duurzaamheidstoeslag van 0,90 euro per 100 kg. Een plus van 1,54 euro. Bij levering van 600.000 kg melk resulteert dit in een prijs van 29,31 euro. Een plus van 1,47 euro in vergelijking met januari.

De hogere prijs vloeit onder meer voort uit gestegen prijzen van foliekaas op de spotmarkt, schrijft DOC Kaas in een toelichting. 'Als gevolg van de gunstige euro/dollar verhouding wordt onze strategische keuze voor verdere internationalisering gesterkt. Hoewel het tijd kost om nieuwe markten op te zetten, ontwikkelen de afzetvolumes van kaas naar Azië en Noord-Afrika zich gunstig.'

Gezien de zich stabiliserende EU-kaasmarkt, is afzetgroei van kaas buiten de EU volgens DOC Kaas noodzakelijk. 'Inkopers zien de datum van 1 april naderen en verwachten een flinke toename van melk in Europa. Daarnaast lijkt de droogte in Nieuw-Zeeland niet door te zetten. Ook is de vraag vanuit China nog zwak en vanuit Rusland afwezig.'

 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden