Onzekerheid tekent de markt

Garantiecertificaat last van einde melkquotum

17 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

Het einde van het melkquotum komt snel dichterbij en daarmee neemt de onzekerheid op de markt in rap tempo toe. Iets wat zijn weerslag heeft op de handel in Melkprijs Garantiecertificaten (MPGC). Voor DTO reden om melkveehouders langer de kans te geven om zich aan te melden.

Onzekerheid draineert de handel

Met een MPGC kunnen melkveehouders over een vooraf afgesproken periode de melkprijs vastzetten. Nu het einde van het melkquotum nadert en de onzekerheid toeneemt klink het als de ideale oplossing, maar in de praktijk draineert de heersende onzekerheid juist de handel in certificaten.

´Er is belangstelling voor het certificaat van 33 euro met een looptijd van een jaar´, stelt Trienke Elshof, projectmanager bij DTO. ´Toch blijven de zaken beperkt als gevolg van een afwachtende houding onder melkveehouders.´ Deze houding volgt op de grote twijfel omtrent de koers die de markt gaat varen.

In eerste instantie konden melkveehouders zich aanmelden tot het einde van de eerste week van maart. Die periode is verlengd tot 30 maart. Het certificaat gaat vervolgens met terugwerkende kracht lopen van 1 maart 2015 tot en met 1 maart 2016. Elshof geeft aan er rekening mee te houden dat de melkprijs geleidelijk aan gaat zakken, waarna in het najaar weer herstel kan plaatsvinden. ´Veel hangt af van de vraag.´

De handel in certificaten valt of staat echter bij de waan van de dag. ´Zo zagen we toen FrieslandCampina de melkprijs verhoogde het vertrouwen in de markt terugkeren, ondanks dat de melkprijs in vergelijking met andere Europese zuivelaars eigenlijk te hoog is. Nu gaat er veel afhangen van de resultaten van de Global Dairy Trade (GDT). Hogere prijzen sterken het vertrouwen in de markt, waar lagere prijzen de stemming in de markt ernstig kunnen schaden.     

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

DTO
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden