Toch daling van dividend

Fonterra ziet dat prijzen de bodem bereikt hebben

25 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

Nieuw-Zeelands grootste zuivelcoöperatie Fonterra maakt bekend de melkprijs stabiel te houden, toch zien melkveehouders de inkomsten teruglopen. Dit door een verlaging van het dividend met 5 cent. Deze verlaging is een spiegel van de behaalde resultaten. Topman Theo Spierings houdt er rekening mee dat prijzen het laagste punt gezien hebben.    

Uit de tussentijdse resultaten van Fonterra blijkt dat seizoen 2014/15 als uitdagend omschreven kan worden. Zo daalden de inkomsten met 14 procent tot 9,7 miljard Nieuw-Zeelandse dollar en moest er bij de winst na belastingen zelfs een verlies van 16 procent genomen worden. Plussen boekten Ingredients en consument en foodservice met stijgingen van respectievelijk 2 en 23 procent.  

5

cent

wordt er van het dividend afgehaald

De resultaten resulteren er in dat de prognose voor de melkprijs blijft staan op 4,70 NZ dollar per kg Milk Sollids (MS). Dit gaat gepaard met een verlaging van het dividend. Daar wordt 5 cent van afgehaald, wat het dividend terugzet op 20 tot 30 NZ cent en de prijs terechtkomt op 4,90 tot 5,00 NZ dollar.   

'Deze halfjaar resultaten zijn lager dan onze melkveehouders verwacht hadden en komt in een periode met een lage melkprijs, waarin we nu ook nog het dividend moeten verlagen', zegt John Wilson, voorzitter van Fonterra in een persverklaring.

Wilson geeft aan dat de resultaten een spiegel zijn van de huidige markt, maar ook voorraden van vorig seizoen hun weerslag hebben gehad op de resultaten. 'Het was lastig om winst te genereren van voorraden die in het vorige financiële jaar zijn aangelegd toen prijzen voor melk hoger lagen, maar die pas in het eerste kwartaal verkocht werden.' Zo lagen de prijzen voor volle melkpoeder halverwege 2014 nog op 2.700 tot 4.700 Amerikaanse dollar, maar zakte de prijs net na de Nieuw-Zeelandse winter weg tot 2.400 Amerikaanse dollar. 

Tegen de achtergrond van de meest recente ontwikkelingen op de Global Dairy Trade kan het handhaven van de melkprijs voor dit seizoen als een goed teken gezien worden. Pas rond mei kunnen de eerste uitspraken over het volgende seizoen verwacht worden. 

Toch neemt de Fonterra-topman in interview met de Wall Street Journal hier alvast een voorproefje op. Hij geeft aan dat prijzen in januari en februari de bodem bereikt hebben. 'Naar mijn mening werden hier de laagste prijzen neergezet voor zowel volle melkpoeder als verse drinkmelkprijzen in China.'

Ook signaleert hij dat met uitzondering van Rusland importerende landen zich weer op de markt begeven. Enige punt van aandacht is het einde van het Europese melkquotum. 'De angst bestaat dat in april het overaanbod weer toeneemt. Dit zorgt voor druk op prijzen van sommige Fonterra-producten, maar het is onwaarschijnlijk dat dit de prijzen van volle melkpoeder sterk gaat laten dalen.' Hij geeft aan dat Europa de focus heeft op kaas en niet op melkpoeder, terwijl dit het product is waarmee het tekort in China ingevuld kan worden. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

Fonterra verhoogt winstverwachting kwart

Nieuws melk

Nieuw-Zeelandse zuivel optimistisch 2024 in

Nieuws Melk

Fors meer winst en hogere melkprijs bij Fonterra

Nieuws melk

Fonterra rondt verkoop DPA aan Lactalis af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden