De Ieren zochten het uit

Winst melkveehouders stijgt door einde quotum

27 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness - 5 reacties

 De winstgevendheid van een bedrijf met 40 hectare kan met 18.000 euro toenemen wanneer het melkquotum ten einde is. Dan verschuift ook de focus van de winst per liter naar winst per hectare. Dit blijkt uit een vergelijking van de financiële resultaten, over 2014 van de Ierse bedrijven die het beste presteren, als het gaat om de marge per liter.

Winst bedrijf 40 hectare kan met 18.000 euro stijgen

Toen het melkquotum nog bestond lag de focus van melkveebedrijven op het behalen van de maximale winst per liter, doordat het melkquotum de eerste productieremmende factor vormde. Na het einde van het melkquotum wordt land de eerste belemmerende factor. Hierdoor verschuift de focus van winst per liter, naar winst per hectare.

George Ramsbotton, zuivelspecialist van Teagasc (het Ierse ministerie van landbouw), laat weten dat de bedrijven met de beste prestaties in staat waren de winst te verhogen zonder de kosten significant te verhogen. 'De productiekosten per liter lagen 1 cent hoger op de best presterende bedrijven. Zij slaagden er in om 464 euro per hectare van de 1.147 extra omzet te behouden. Het resulteert in een winst van 18.500 euro per hectare voor een bedrijf met 40 hectare.'

'De benutting van gras blijft de sleutel tot het behalen van meer winst in een melksysteem dat gebaseerd is op het voorjaar. In 2014, toen de melkprijs relatief hoog was, slaagden de bedrijven die een op gras gebaseerd systeem benutten er in om 200 euro meer per hectare te verdienen dan een bedrijf zonder een op gras gebaseerd systeem.'

Wanneer er gekeken wordt naar een constante melkprijs is de winstgevendheid van bedrijven tussen 2008 en 2014 met 11 procent toegenomen. Hierbij de opmerking dat de melkveehouders die meedoen aan het onderzoek degene zijn die veel met de financiële resultaten bezig zijn. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Andre 27 Maart 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10862887/Winst-melkveehouders-stijgt-door-einde-quotum]Winst melkveehouders stijgt door einde quotum[/url]
wat een onzinnige verhalen en collums allemaal. laten we eens eerst zien wat de opbrengst kant en de kosten kant doen. Wat wel waar is dat de afschrijving op quotum weg valt en daardoor de winst hoger wordt, maar niet de dikte van de knip.
erik 27 Maart 2015
geld wat voorheen naar aankoop quotum ging gaat nu naar aankoop grond. Er verandert dus niets
gck 28 Maart 2015
In feite een beetje een onzinverhaal. Ook in de tijd van het melkquotum kun je het grasland als uitgangspunt nemen in plaats van de winst per liter. Vooral, zoals in dit geval, het bedrijven betreft, die erg met financiele resultaten bezig waren.
Jan 28 Maart 2015
Wat een resultaat.... € 18.500 per ha....
stammie 28 Maart 2015
inderdaad Jan, volgens mij klopt er geen barst van dit artikel.
Bij een melkprijs van 0,35 lijkt mij een winst van 0,25 al heel veel ook bij de Ieren die een lage kostprijs hebben. Wil je dan aan een winst van 18.500 euro per ha komen dan heb je dus 18.500 : 0,28 = 66.000 kg melk per ha nodig?????????
En ik maar denken dat die Ieren extensief waren, en dat ze bij dca verstand hadden van wat ze schreven.
Robert 30 Maart 2015
Er klopt ook niets van want het is gewoon verkeerd overgeschreven van Teagasc. Het betreffende artikel spreekt van een totale extra winst van € 18.500 op 40 hectare - niet PER hectare.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden