IFCN ziet melkprijs van 29 cent

Europese zuivelmarkt slaat haar vleugels uit

31 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

Melkveehouders moeten gewend raken aan bewegingen van melkprijzen die zelfs nog groter zijn dan de prijsval van dit seizoen, aldus een vooraanstaande zuivelanalist in interview met Farmers Weekly.

50

procent

kunnen prijzen gaan bewegen

Torsten Hemme, uitvoerend directeur van het zuivel onderzoekscentrum van het International Farm Comparison Network (IFCN), zegt dat melkveehouders rekening moeten houden met een of twee keer per 10 jaar prijsaanpassingen van 50 procent.  

Bewegingen van 20 procent, dichtbij hetgeen waar de Britse producenten over 2014-15 mee te maken kregen, kunnen het nieuwe normaal worden. Hemme geeft aan dat alle wereldwijde melk op lange termijn tegen wereldmarktprijzen aangeboden gaat worden. Alleen speciale contracten met supermarkten kunnen Engeland daar tegen beschermen.

‘In veel scenario’s ligt al het risico bij de melkveehouder. Zowel het risico rondom voer als het risico rondom de melkprijs’, zegt Hemme. ‘Voor nu zie ik geen kansen voor een termijnmarkt. We hebben niet genoeg liquide middelen en een gebrek aan kennis om deze te gebruiken.’

Toch zit Europa volgens de analist op de eerste rij als het gaat om het invullen van de groeiende wereldwijde vraag. De IFCN houdt er rekening mee dat de wereld in 2024 in vergelijking met vandaag 30 procent meer melk nodig heeft. De extra vraag komt voort uit een groeiende wereldbevolking en een stijgende zuivelconsumptie die met 14 procent per jaar toeneemt.  

Hemme gelooft er in dat Europa het stokje over kan nemen van Nieuw-Zeeland als toonaangevende zuivelexporteur met een productieplus van 12 procent. Hij geeft aan dat Europa grote voordelen op melkveegebied heeft ten opzichte van concurrenten en de zwakke euro maakt dat de EU kan concurreren met bijvoorbeeld de VS. ‘Er liggen grote kansen.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

IFCN
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden