Handel 13 april van start

Euronext gaat handel in zuivelderivaten aanjagen

1 April 2015 - Redactie Boerenbusiness

Op de laatste dag dat melkveehouders in de Europese Unie aan het melkquotum waren gebonden, presenteerde Euronext de details van de zuivelderivaten. De futures voor weipoeder, melkpoeder en boter zijn volgens Nicholas Kennedy, directeur ontwikkeling grondstofderivaten bij Euronext, vooral interessant voor de grote partijen in de zuivelsector, maar ook voor melkveehouders. De handel moet echter wel worden aangejaagd in de eerste maanden. 

De handel in zuivelderivaten gaat 13 april van start met drie verschillende contracten, te weten contracten voor magere melkpoeder, contracten voor weipoeder voor humane consumptie, en contracten voor boter.

De voornaamste reden dat Euronext deze derivaten in de markt zet, is dat deze producten het meest verhandeld en verwerkt worden en ‘rauwe melk het best benaderen’, zegt Nicholas Kennedy. ‘Het voornaamste obstakel dat we moesten overwinnen, was dat zuivelderivaten moesten worden ontwikkeld die een indicator vormen voor de markt en de prijs van rauwe melk. Voor rauwe melk kunnen geen futures worden ontwikkeld, omdat dit product te bederfelijk is. De derivaten moesten een vet- en een eiwitelement hebben om een indicator te kunnen vormen voor rauwe melk.’

In 2010 hebben wij ook al gewerkt aan een termijn-contract voor magere melkpoeder. Dit is toen mislukt.

‘Dit hebben wij niet alleen gedaan’, gaat Kennedy veder, want 'in 2010 hebben wij ook al gewerkt aan een termijncontract voor magere melkpoeder. Dit is toen mislukt, mede omdat het einde van het melkquotum nog te ver weg was, maar ook omdat er geen markt ontstond wegens onvoldoende interesse. Daarom zijn de nieuwe zuivelderivaten in samenwerking met een werkgroep van 50 bedrijven ontwikkeld die de complete zuivelsector vertegenwoordigen en ook uit de VS, Nieuw-Zeeland en China afkomstig zijn.’

Door de zuivelderivaten in samenwerking met grote partijen te ontwikkelen, verwacht Kennedy bovendien dat er meteen interesse in de contracten gaat zijn. ‘De handel in de zuivelderivaten moet zich gestaag gaan ontwikkelen. Wij zien het met vertrouwen tegemoet, maar verwachten in de eerste maanden geen spectaculaire ontwikkelingen. Het is een project voor de lange termijn. Grote partijen, waaronder FrieslandCampina, Hoogwegt, maar ook Ban of China, hebben volgens Kennedy laten weten interesse in de derivaten te hebben.

Hoewel Euronext de toekomst voor de zuivelderivaten met vertrouwen tegemoet ziet, ziet het beursbedrijf in dat de handel moet worden aangejaagd. Om deze reden geldt er tot 30 juni een volledige vrijstelling van de transactiekosten.

Daarnaast is er echter ook een mogelijkheid tot fysieke levering van de zuivelproducten. ‘Dit is niet verplicht, maar partijen hebben de mogelijk om over te gaan tot fysieke levering van de boter, wei- of melkpoeder. Deze opties is toegevoegd omdat er geen prijsreferentie van zuivel in de EU is en cash settlement voor zuivel geen goede indicator is. Wij verwachten dat uiteindelijk één procent van de contracten fysiek wordt geleverd en deze mogelijkheid moet de zuivelderivaten interessanter maken’, zegt Kennedy.

Het doel van de zuivelderivaten is echter niet de fysieke markt vervangen. ‘Wij willen de fysieke markt niet vervangen, de zuivelderivaten moeten ernaast gaat werken’, zegt Kennedy. ‘Met het einde van het melkquotum neemt prijsvolatiliteit toe. Mensen en bedrijven willen de marges veiligstellen en de prijsrisico’s afdekken en met deze derivaten kan dat. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Zuivelbusiness

Botermarkt vertoont zich zwakker dan roommarkt

Analyse Melkpoeder

Exportkansen melkpoeder verlagen druk melkprijs

Analyse Zuivelbusiness

Waarom de ECB zich kan vastklampen aan boterprijs

Analyse Zuivelbusiness

Melkpoederexport gaat veel beter dan gedacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden