Droogzetten koeien begint

Vrieskou brengt ijskoude prognose voor kiwi-melk

16 April 2015 - Redactie Boerenbusiness

De Nieuw-Zeelandse zuivelsector maakt zich op voor de winter. De eerste sneeuw is ondertussen gevallen en de voorbereidingen voor het droogzetten van de melkkoeien gaat van start. Deze ontwikkelingen gaat gepaard met een sombere prognose van de melkprijs. 

De herfst brengt groeizaam weer op het Noordereiland en in het zuiden. Droog blijft het boven in het oosten en op het bovenste gedeelte van het Zuidereiland. In Canterbury en Marlborough zagen ze de regen aan zich voorbij gaan, maar kreeg de regio te maken met lage temperaturen en zelfs sneeuwval. De melkveehouders hopen dat de voorspelde milde temperaturen voor april tot juni nog gaan komen. 

5

NZ dollar

prognose voor melkprijs 

In aanloop naar de winter beginnen melkveehouders met de voorbereidingen voor het droogzetten van de koeien. Hierbij wordt gekeken naar de conditie van de dieren om de datum van het droogzetten te bepalen. Tegelijk zoeken vleesveehouders dieren om de vraag vanuit de VS in te kunnen vullen. 

Dit laatste is een interessante ontwikkeling tegen de achtergrond van lagere prijzen voor melk. Zo maakte de laatste veiling van de Global Dairy Trade (GDT) duidelijk dat er positieve ontwikkelingen nodig zijn om ervoor te zorgen dat Fonterra de melkprijs van 4,70 Nieuw-Zeelandse dollar kan handhaven. 

Twee zuivelanalisten in Nieuw-Zeeland maakten bekend voor volgend jaar rekening te houden met een melkprijs van 5 Nieuw-Zeelandse dollar. De valutakoers en de beschikbaarheid van meer product in de VS en Europa zijn de oorzaak van deze lage prognose. Fonterra houdt nog vast aan 6 NZ dollar. 

Deze ontwikkelingen werken direct een lagere melkproductie in de hand. Zowel in de VS als in Nieuw-Zeeland nemen de laatste weken de slachtingen van runderen toe. Toch wordt er nog niet direct gerekend op minder melk vanuit de hoek van Nieuw-Zeeland. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Duitse melkaanvoer pakt stijgende trend weer op

Interview David Kennedy (Bord Bia)

Herstel Ierse melkproductie in het verschiet

Analyse Melk

FrieslandCampina zet stap verder in gevecht om melk

Nieuws Melk

Hogere melkproductie in Australië en Nieuw-Zeeland

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden