Australië verslaat Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeelandse melkers terug naar gras

24 April 2015 - Redactie Boerenbusiness

Na een paar goede jaren worden Nieuw-Zeelandse melkveehouders nu weer keihard met beide benen op de grond gezet. Willen ze de concurrentie aan kunnen gaan met de VS en Europa dan moeten ze weer terug naar oude productiemethodes. Die verandering is nodig, want vandaag de dag zetten zelfs de Australische melkveehouders betere resultaten neer. 

Terugkeren naar een grasgebonden systeem 

De resultaten van de Global Dairy Trade (GDT) blijven veiling na veiling tegenvallen. Voor de Nieuw-Zeelandse melkveehouders die nu al niet uit de voeten kunnen met de melkprijs slecht nieuws, want de prognoses voor het volgende seizoen worden er niet beter op. 

Een senior analist aan de Nieuw-Zeelandse Universiteit van Lincoln geeft aan dat melkveehouders bij het opstellen van hun bedrijfsplan rekening moeten houden met een kostprijs van 5 dollar per kilogram milk sollids, gehaltes in de melk. Om dat te bereiken kunnen melkveehouders beter terugkeren naar een grasgebonden systeem. 'Het is ook de enige manier om de concurrentie aan te kunnen gaan met de VS en Europa, welke een hogere kostprijs kennen.'

Melkveehouders worden daarmee keihard ingehaald door de realiteit. Voor het eerst in lange tijd zetten ook de Australische melkveehouders bijvoorbeeld weer betere resultaten neer in vergelijking met de Nieuw-Zeelandse collega's. Zij profiteren van een hogere binnenlandse consumptie en meer concurrentie tussen verwerkers van melk. 

Positieve ontwikkeling voor de melkveehouders is dat Fonterra kijkt naar een manier om geld aan de leden te lenen tegen een gunstiger rente dan banken geld kunnen aanbieden.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Duitse melkaanvoer pakt stijgende trend weer op

Interview David Kennedy (Bord Bia)

Herstel Ierse melkproductie in het verschiet

Analyse Melk

FrieslandCampina zet stap verder in gevecht om melk

Nieuws Melk

Hogere melkproductie in Australië en Nieuw-Zeeland

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden