DCA Melk Pro Inside

Hierdoor zet de spotmelk de kaasmarkt onder druk

30 April 2015 - Redactie Boerenbusiness

Donkere wolken pakken zich samen boven de kaasmarkt. Iets wat in gang gezet lijkt te zijn door de spotmarkt. Zo schetsen spelers op de kaasmarkt. DCA Melk zet de ontwikkelingen op een rijtje

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In aanloop naar de laatste week van april kwamen prijzen op de dagmarkt flink onder druk te staan. In Nederland kreeg de markt dan ook te maken met een vrije dag door Koningsdag, terwijl in de Nederland omringende landen 1 mei geldt als een nationale vrije dag. De markt werd daardoor geconfronteerd met een verwerkingsdag minder en een grotere beschikbaarheid van melk. 

2,30

euro

onderkant van kaasprijs

Doorgaans geeft de dagmarkt een indicatie voor de verdere ontwikkelingen op de zuivelmarkt. Daarvan is iedereen zich bewust en dat heeft geresulteerd in een zeer rustige markt voor kaas. Met een schuin oog houden kopers in de gaten wat de spotmelk doet. Doordat deze vorige week keihard onderuit ging zijn kopers nog voorzichtiger geworden en kijken ze vooral de kat uit de boom. 

Vooral de markt voor Gouda kaas ondervindt hier veel hinder van. In Duitsland wordt voor de foliekaas dan ook een bandbreedte genoemd van 2,30 tot 2,40 euro per kilo, waar de prijs in Nederland eerder rond de 2,50 euro ligt. Een enkeling noemt een prijs van 2,20 euro voor Nederlandse kaas. Hiermee bevindt de kaasprijs zich onder de prijs van begin dit jaar. 

Het sentiment op de markt is niet al te best. Iets wat het gevolg is van een gebrek aan kopers. Nu Rusland dichtzit wordt Mexico als een belangrijke bestemming genoemd, maar daar moet Europa concurreren met de VS en Zuid-Amerika. Gemiddeld geldt voor foliekazen een houdbaarheid van 10 weken. Wat inhoudt dat als er geen verandering op de markt plaatsvindt er tegen de zomer druk op de markt komt te staan.

Hoewel de zaken bij de foliekaas moeizaam gaan wordt de markt voor kwaliteitskazen als gezond omschreven. Daar gaan de zaken goed. Hier zijn het de verkopers die voorzichtig zijn en aangeven eerst meer duidelijkheid te willen hebben over de omvang van de melkproductie. Het geeft ook aan dat lang niet iedereen ervan overtuigt is dat er dit seizoen al flink meer melk gaat komen. 

Beter gaat het bij de verkoop van cheddar en mozzarella. Voor cheddar wordt een prijs genoemd van 2,55 tot 2,60 euro. Hier helpt het dat Ierland nog niet volledig in bedrijf is en nog niet te maken heeft met grote voorraden. Mozzarella presteert goed op de exportmarkt en blijft veelgevraagd. Met een prijs van 2,90 euro blijkt mozzarella koploper.   

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden