DCA Melk Pro Inside

Spotmelk laat grootste prijsdaling ooit zien

30 April 2015 - Redactie Boerenbusiness - 3 reacties

Als een kaartenhuis stortte de prijs van rauwe melk deze week in elkaar. DCA Melk doet uit de doeken wat er op deze markt gebeurde. Room deed het ietsje beter in vergelijking met rauwe melk, maar magere melkconcentraat moest eveneens een groot verlies incasseren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Nederlandse rauwe melk stortte deze week in elkaar. Een week eerder kwam de notering nog uit op 28 euro, maar daar blijft deze week maar 18 euro per 100 kg melk, bij 4,4 procent vet geleverd van over. De onderkant van de markt bevond zich op 13 euro, bij een bovenkant van 23 euro. Nog niet eerder kende de spotprijs een daling van deze omvang. De laatste keer dat dergelijk lage prijzen genoteerd werden was in mei 2009. 

In vergelijking met de Nederlandse melk deed de Duitse melk het net iets beter. Die komt uit op een prijs van 19 euro. Een min van 3 euro in vergelijking met een week eerder, dit bij 3,7 procent vet geleverd. De laagste prijzen staan op naam van de Fransen. Daar liep de melk tegen een dramatische 12 euro.

Bij room werd tegen het einde van de week wel weer duidelijk dat de prijzen een dergelijk laag niveau bereikt hebben dat kopers zich weer melden. Gemiddeld doet room 3,05 euro per kilo af fabriek, maar aan het einde van de week lag de bovenkant weer op 3,15 euro. 

Magere melkconcentraat sluit de rij met een bedrag van 900 euro per ton droge stof geleverd voor magere melkconcentraat. Een min van 200 euro. 

Over de hele linie lijkt er meer melk beschikbaar. In Nederland worden plaatselijk zelfs vrij grote plussen gemeld. Iets wat overigens niet door alle fabrieken onderschreven wordt. Het is daarbij ook lastig om onderscheid te maken tussen de extra melk als gevolg van het weer en de toename als gevolg van het einde van het melkquotum. 

Het sentiment op de markt blijft de komende weken zwak, maar het lijkt niet waarschijnlijk dat de huidige lage prijzen aanhouden. Dit omdat ook storingen deze week voor een deel van het prijsverval zorgden.    

Commodities

Spotnotering Commodities

Commodities;  Week 17 Week 18 Mutatie
Magere melkconcentraat af fabriek € 1.100,00 € 900,00
Room af fabriek € 3.200,00 € 3.050,00
Nederlandse rauwe melk € 28,00 € 18,00
Duitse rauwe melk € 22,00 € 19,00

 

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden