Boerenbusiness analyse

Hoeveel kans is er dat Rusland de grens opent

1 Mei 2015 - Herma van den Pol

In juni moet Europa een klap geven op de sancties tegen Rusland, anders vervallen ze, maar ook de Russen gaan binnen afzienbare tijd meer duidelijkheid geven over de sancties tegen de EU. Onder meer de zuivelsector ondervindt veel hinder van deze sancties, maar hoe reëel is het dat de sancties opgeheven worden? 

Europa heeft zelf een vinger in de pap

Augustus 2014 sloot Rusland de grens voor Europese agrarische producten. Op het gebied van zuivel bleek het land onmisbaar voor de afzet van kaas. Er kwam grote druk te staan op de interne Europese markt en prijzen moesten een flinke stap terugdoen. Nu nadert het tijdstip dat de grens een jaar geleden gesloten werd en bestaat er een kans dat deze weer opengaat. 

Of de grens daadwerkelijk opengaat hangt van twee belangrijke zaken af. Aan de ene kant heeft Europa zelf een grote vinger in de pap via de mogelijke sancties die nog gaan komen. Zover bekend zijn ze het daar nog niet over eens. Aan de andere kant kijken de Russen naar de eigen productie en stellen ze zichzelf de vraag of producten echt nodig zijn. 

Hierbij speelt de nieuwe landbouwminister Alexander Tkachev een belangrijke rol. Hij is degene die uiteindelijk Putin gaat adviseren over het wel of niet gesloten houden van de grens. Uit de Russische media blijkt echter dat op het gebied van melk de Russen nog 7 tot 10 jaar nodig hebben om zelfvoorzienend te worden. Hierbij hangt veel af van de hoeveelheid geld die Rusland in de sector gaat steken. 

Mate van zelfvoorziening geen garantie

Dat ze voorlopig nog niet zelf al de zuivel kunnen produceren die nodig is vormt geen garantie dat Putin de grens weer opent. Dit heeft hij al eerder bewezen toen de sancties gingen gelden en op diverse plaatsen melding gemaakt werd van lege schappen. 

Diverse landen hopen er op dat de grens opengaat. Zo ging Griekenland in maart alweer het gesprek aan met de Russen en zoekt ook Cyprus toenadering. Laatstgenoemde liet zelfs alweer Russische inspecteurs toe om zodra het embargo vervalt weer te kunnen exporteren. Het zijn tevens deze landen die verdere sancties uit Europese hoek tegenhouden. 

Dan blijft de vraag hoe reëel het is dat Rusland het embargo in augustus gaat opheffen? Het antwoord hangt helemaal af van de stemming van Putin. Hij heeft in het verleden al bewezen lang niet altijd de logische paden te volgen en is daardoor heel onvoorspelbaar. Een lastig onderwerp voor de zuivelmarkt. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.

Meer over

Rusland
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden