DCA Melk Pro Inside

Rouwstemming kleurt kaasmarkt zwart

21 Mei 2015 - Redactie Boerenbusiness

Het wordt steeds duidelijker dat de kaasmarkt zich in zwaar weer bevindt. Uit een nieuwe analyse van DCA Melk blijkt dat de export goed loopt, maar dit niet kan voorkomen dat Rusland gemist wordt. Ook de PMLA heeft de stemming op de markt weinig goed gedaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zo geven spelers op de markt aan dat de export van kaas richting Mexico, Azië en Japan goed loopt, maar dit onvoldoende is om Rusland op te vangen. Hiermee bevindt de markt voor Gouda zich in zwaar weer. Hoe zwaar weer illustreert een prijs van 2 euro per kilo, waar een week eerder 2,15 euro nog actueel was. 

De Antjes zetten nog iets betere resultaten weg. Voor juni kon nog een prijs van 2,20 euro gemaakt worden. Toch staat ook deze markt onder druk. Hier speelt de melkproductie de hoofdrol. Zo wordt er melding gemaakt van droogtorens die op volle toeren draaien, waardoor kaas de nooduitgang geworden is voor de melk. 

Ook wordt steeds duidelijker dat er maar een kleine tot geen kans is dat Rusland in augustus weer kaas gaat toelaten. Ja, ze hebben er genoeg kaas, maar die is van zeer slechte kwaliteit. Er wordt gesproken van kaas gemaakt van plantaardige olie en Zuid-Amerikaanse kaas geproduceerd in het najaar van 2014. Toch zijn het geen argumenten voor de Russen om de grens weer te openen. 

Ondertussen trekt in Nederland het stof op nu duidelijk is geworden dat de DOC leden ja hebben gezegd tegen een fusie met DMK. Het gevecht om de melk is daarmee tijdelijk achter de rug. Nu komt de vraag bovendrijven of hiermee het argument verdwijnt om de melkprijs hoog te houden.  

Gouda is het kind van de rekening, maar mozzarella boekt zeer goede resultaten. Daarvan wordt een prijs genoemd van 2,70 tot 2,80 euro. Cheddar houdt vast aan 2,50 tot 2,60 euro. Tot nog toe heeft de Ierse melk prijzen nog niet onderuit gehaald.   

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden