Grote uitdaging in de VS

Zomervakantie volgende kater voor melkprijs

27 Mei 2015 - Redactie Boerenbusiness

Het aftellen voor de zomervakantie begint. Niet alleen in Nederland, maar ook in de Verenigde Staten (VS) heeft dit een grote impact op de melkmarkt. Dit jaar is dat effect nog groter dan andere jaren doordat er grote volumes melk op de fabrieken af blijven komen, maar de vraag tekortschiet.

Melkaanvoer boven 2009 of net niet?

In de VS bevindt de melkaanvoer zich rond het hoogste punt. Het wordt nog spannend of de aanvoer door de grens van 2009 heen gaat breken of niet. Saillant detail: Ondermeer de hoge melkaanvoer in de VS wordt genoemd als oorzaak van de zeer lage prijzen rond die periode.

De markt in de VS heeft ongeveer zes jaar de tijd gehad om zich klaar te maken voor een herhaling van 2009, maar blijkt er ook deze keer nog niet klaar voor te zijn. Feitelijk zijn zelfs de verwerkers er nog niet klaar voor. De Amerikaanse Raad van Melkproducenten geeft aan dat de grote volumes melk het uiterste vergen van verwerkers en handelaren. Zo is er bijvoorbeeld een tekort aan chauffeuren voor melktanks. 

De uitdagingen die zich nu aandienen houden de komende weken waarschijnlijk nog aan. Zelfs als de melkproductie over het hoogste punt heen is komt er geen ademruimte, doordat de zomervakantie zich dan aandient. Scholen zijn namelijk grote afnemers van drinkmelk zonder die afzet blijft de markt worstelen met veel extra melk.

Lagere prijzen kunnen melkproductie drukken

Gebrek aan verwerkingscapaciteit en in het verlengde lagere prijzen kunnen wellicht melkveehouders in het Middenwesten ervan overtuigen wat rustiger aan te gaan doen bij het produceren van melk. 'Maar de meeste gaan het signaal waarschijnlijk negeren.'

Hier wordt feitelijk hetzelfde beeld gezien als in Europa. Melkveehouders profiteren van lagere voerprijzen en iets minder hoge schulden waardoor het niet waarschijnlijk is dat ze ruimte gaan scheppen in de overvolle stallen. Sterker nog er moet rekening gehouden worden met nog meer melk uit de hoek van de VS. Zo wordt op diverse plaatsen nog een laatste hand gelegd aan uitbreidingen die tijdens de periode van hoge melkprijzen in gang gezet zijn. Ook laten de cijfers omtrent de omvang van de veestapel zien dat er nog veel melk aankomt.

Tot nog toe slaagt de Amerikaanse markt er in om redelijk in balans te blijven, hoewel ook hier de druk begint toe te nemen. Tel daarbij op de lastige Europese markt en er kan geconcludeerd worden dat er grote veranderingen moeten plaatsvinden om volgend seizoen hogere melkprijzen te kunnen realiseren.  

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden