Plus 0,85 dollar nieuw seizoen

Fonterra luidt seizoen uit met prijsverlaging

28 Mei 2015 - Redactie Boerenbusiness

De Nieuw-Zeelandse zuivelgigant Fonterra maakt bekend de melkprijs voor het huidige seizoen verder te verlagen. Die wordt teruggezet naar 4,40 Nieuw-Zeelandse dollar per kg MS, inhoud in de melk. Voor het nieuwe seizoen wordt een openingsprijs genoemd van 5,25 dollar per kg MS.

21,33

euro

kale melkprijs voor seizoen 2014/15

Omgerekend naar euro's komt de nieuwe melkprijs van Fonterra uit rond de 21,33 euro per 100 kg melk. Het is de zoveelste verlaging die de zuivelgigant over seizoen 2014/15 door moet voeren. In april zakte de prijs al van 4,70 NZ-dollar naar 4,50 NZ-dollar en daar blijft nu dus maar 4,40 dollar van over.  

Wellicht een kleine pleister op de wond van de melkveehouders is dat Fonterra het dividend deze keer met rust laat. Die blijft staan op 20 tot 30 cent, waardoor de melkprijs in totaal uitkomt op 4,60 tot 4,70 dollar.

Fonterra voorzitter John Wilson laat weten dat de melkprijs een beeld geeft van de ontwikkeling van de commoditieprijzen. 'Die zijn nog niet toegenomen. De wereldmarkt kampt met overaanbod. Het directe gevolg van de goede melkprijs die veehouders 12 tot 18 maanden daarvoor betaald kregen. Daarnaast hebben melkveehouders een goed groeiseizoen achter de rug waardoor het overschot nog meer toegenomen is.' 

25,45

euro

basisprijs voor seizoen 2015/16

Een nog grotere domper voor de melkveehouders is dat de laatste prijsverlaging ook inhoudt dat het schema met betrekking tot uitbetaling van de voorschotten aangepast moet worden. Nog maar enkele weken geleden maakte de zuivelaar bekend aan enkele melkveehouders over juli geen melkgeld te gaan betalen. Nu moet maar afgewacht worden hoe de nieuwe prijs hierin door gaat werken. 

Een nog belangrijker cijfer wat Fonterra bekend maakte is de prognoseprijs voor het nieuwe seizoen. Die is vastgesteld op 5,25 NZ-dollar, een vertaalslag naar euro's bij 4 procent vet en 3,3 procent eiwit laat de prijs uitkomen op 25,45 euro per 100 kg melk. Hierin is het dividend nog niet meegenomen.

Over het nieuwe seizoen zegt Wilson: 'We kunnen er rekening mee houden dat prijzen zich gaan herstellen en dat er een betere balans komt tussen vraag en aanbod. Het is echter zo vroeg in het seizoen nog moeilijk om te zeggen wanneer het prijsherstel gaat inzetten en wanneer er een duurzaam prijsherstel gaat plaatsvinden.'

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

Fonterra verhoogt winstverwachting kwart

Nieuws melk

Nieuw-Zeelandse zuivel optimistisch 2024 in

Nieuws Melk

Fors meer winst en hogere melkprijs bij Fonterra

Nieuws melk

Fonterra rondt verkoop DPA aan Lactalis af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden