DCA Melk Pro Inside

Waarom 30 euro bij spotmelk nog niet kan

28 Mei 2015 - Redactie Boerenbusiness

01-01-2015 Het herstel op de markt voor dagverse producten houdt aan. Voor het eerst in weken kan Nederlandse melk ook weer de concurrentie aan met Duitse melk. Toch zit 30 euro voor spotmelk er nog niet in en een analyse van DCA Melk legt uit waarom.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Nederland begint de stijging in de melkaanvoer af te vlakken en wordt er plaatselijk een stabiele tot iets lagere productie gemeld. Het nieuws komt deze week uit Duitsland waar op verschillende plekken plussen van 10 procent gemeld worden. Over het hele land gezien pakt de plus iets minder indrukwekkend uit.

26

euro

voor Nederlandse melk

In de laatste week van mei slaagt de markt er in om de Nederlandse spotprijs voor melk op te trekken naar 26 euro per 100 kg melk, bij 4,4 procent vet geleverd. Daarmee komt de melkprijs weer in lijn te liggen met de prijs in het noorden van Duitsland, welke bij 3,7 procent vet geleverd uitkomt op 25 euro per 100 kg melk geleverd. Het zuiden zet nog steeds een plus neer van 26 euro per 100 kg melk. Iets minder actie wordt er gezien vanuit de hoek van Italië.

Het ziet er naar uit dat de huidige marktdynamiek de komende tijd geen 30 euro gaat toelaten. Iets wat alles te maken heeft met de hoge melkaanvoer in Nederland en Duitsland en ook in Italië. Hierbij wordt constant gekeken naar de combinatie die het meeste geld oplevert. Hierdoor levert een hogere melkprijs meer rauwe melk op, maar staat een hogere prijs van magere melkconcentraat garant voor meer product, waardoor prijzen weer gaan dalen en het aanbod afneemt.

De markt mist ademruimte. Pas wanneer er meer speelruimte komt krijgen prijzen de kans om toe te nemen. Dit wordt ook gezien bij boter en magere melkconcentraat. Room zakte deze week weer terug naar 3,45 euro per kilo af werk. Aldi slaagde er in om voor juni en juli 10 cent van de boterprijs te praten tot 2,84 euro, waardoor room tijdelijk een zwakke ondertoon krijgt. Magere melkconcentraat blijft staan op 1.500 euro per ton droge stof. Hier zijn hogere prijzen gemaakt, maar drukte het aanbod de prijs aan het einde van de week alweer onder het genoemde gemiddelde.

De meeste signalen wijzen voor de komende tijd op prijzen die gaan bewegen tussen een bandbreedte die zich de laatste twee weken heeft laten gelden. Alleen een scherpe daling in de aanvoer kan daar verandering in brengen, maar voor de komende weken wordt juist rekening gehouden met een stabiele hoge aanvoer.       

Commodities

Spotnotering Commodities

Commodities; prijs per ton Week 21 Week 22 Mutatie
Magere melkconcentraat af fabriek € 1.500,00 € 1.500,00 =
Room af fabriek € 3.470,00 € 3.450,00
Nederlandse melk, 4,4% € 22,00 € 26,00
Noord-Duitse melk, 3,7 % € 24,00 € 25,00
Zuid-Duitse melk, 3,7 % € 26,00 € 26,00 =

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden