DCA Melk Pro Inside

Markt voor melkpoeder hunkert naar bodem

28 Mei 2015 - Redactie Boerenbusiness

Prijzen van melkpoeder zijn de laatste weken in rap tempo gedaald maar hebben nu waarschijnlijk de bodem bereikt. Uit een analyse van DCA Melk blijkt dat de markt er rekening mee houdt dat prijzen niet verder gaan dalen, maar heel rooskleurig zijn de verwachtingen voor het vierde kwartaal ook nog niet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ondertussen is Frankrijk over het hoogste punt in de aanvoer heen, maar moet de piek in Polen nog komen. Toch geven handelaren aan er rekening mee te houden dat de markt zijn laagste punt gevonden heeft of daar dichtbij is. 'Het ziet er niet naar uit dat prijzen verder weg gaan zakken.'

Toch is nog lang niet iedereen er van overtuigd. Zo geeft een andere speler op de markt aan dat het spannend wordt hoe de markt zich gaat ontwikkelen nu Oceanië kan concureren met Europa. Het is dan ook nog lang niet zeker dat er geen interventie komt. Een opmerking die gesteund wordt door diverse andere spelers op de markt.

1700

euro

onderkant van prijs magere melkpoeder

Actueel wordt voor magere melkpoeder feed rekening gehouden met een prijs van 1.650 tot 1.685 euro per ton, tegen een prijs van 680 euro per ton voor wei. Voor magere melkpoeder food wordt een spreiding genoemd van 1.700 tot 2.000 euro, waarvan de meerderheid van de zaken plaatsvinden tussen de 1.750 en 1.800 euro per ton. Hier hangt alles af van de papieren en de bestemming.

Volle melkpoeder laat zich lastiger duiden. De ZuivelNL notering van 232 per 100 kg lijkt aan de bovenkant van de markt te zitten. De dagmarkt beweegt eerder tussen de 2.200 tot 2.250 euro per ton bij een bovenkant van 2.500 euro voor merkproduct.  

De eerste transacties voor het vierde kwartaal maken duidelijk dat prijzen nagenoeg gelijk zijn aan die van vandaag de dag. Het is te hopen dat de markt er naast zit, maar voor nu wordt dit gesteund door de ontwikkelingen in de VS, Nieuw-Zeeland en China. Er klinken her en der wat positieve geluiden over de voorraden in China, maar er klinken net zoveel negatieve geluiden. Het maakt duidelijk dat er uit deze hoek niet direct een opleving van de vraag gezien wordt.

China heeft ook zijn stempel gedrukt op de hogere WPC's. Zo blijkt er erg veel WPC 80 boven de markt te hangen. Het product vindt in hoofdzaak zijn weg naar babyvoeding en sportdranken en moet het hebben van de vraag uit China, maar die is niet groot. Extra productiecapaciteit en minder vraag brengen de markt in gevaarlijk vaarwater. Voor nu geldt bij een stabiele markt een prijs van 5.500 tot 6.000 euro per ton.  

Er komen nog een paar spannende maanden aan voor de markt voor poeders. Hier hangt veel af van de vraag die ervoor moet gaan zorgen dat voorraden binnen de perken blijven. Het is daardoor nog lastig te zeggen of prijzen het laagste punt van 2015 bereikt hebben.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden