Stabillisatie op huidig niveau

Hogere zuivelprijzen in 2015 onwaarschijnlijk

30 Mei 2015 - Redactie Boerenbusiness

Het Italiaanse Clal houdt voor de rest van 2015 rekening met zuivelprijzen die stabiel blijven op een lager niveau. Pas in 2016 komt er ruimte voor herstel. Kleine lichtpuntjes zijn er wel, maar het is onvoldoende om iets te veranderen aan de huidige impasse waar de markt zich in bevindt.

Er is geen ruimte voor verandering

Tijdens het Dairy Forum georganiseerd door het Clal werd opnieuw duidelijk dat de stemming op de melkmarkt de komende tijd, zonder uitzonderlijke gebeurtenissen, niet meer gaat omslaan. Europa, de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland vechten om afzetkansen voor magere melkpoeder, terwijl de productie van melk en melkpoeders blijft toenemen, waardoor er geen ruimte is voor verandering.

Angelo Rossi, van het Clal, verwacht dat er pas in 2016 ruimte komt voor verandering en hogere melkprijzen. Hij baseert zich hiervoor op een uitgebreid pakket aan cijfers. Zo weet hij bijvoorbeeld al te melden dat China over april 23 procent minder geïmporteerd heeft in vergelijking met een jaar eerder.

De prognose is duidelijk en simpel maar deze verhult een groot aantal nieuwe ontwikkelingen. Zo geeft Rossi aan dat hij perplex stond toen bleek dat uitgerekend India Rusland van product gaat voorzien. Doorgaans speelt India qua productie en consumptie quitte en doen ze amper mee op de wereldmarkt. Overigens kampt het land met extreem hoge temperaturen dus het is nog lang niet zeker dat er een overschot in het land beschikbaar komt.

Een andere indrukwekkende ontwikkeling ziet Rossi in de VS. 'Daar hebben ze de boter opnieuw ontdekt. Er worden dan ook grote plussen bij de import weggezet. Ook bij kaas laat de VS van zich horen. Zo neemt het land grote volumes af van Italië, Nederland en Spanje.' Rossi vraagt zich wel af wat voor kaas Spanje dan aanbiedt.  

Al met al zijn de ontwikkelingen voor verder weg niet verkeerd. Zo schetst Tetra Pak dat drie vierde van de melk nog afgenomen wordt door ontwikkelde markten. Deze kennen een consumptie van 54 liter per persoon per jaar. Opkomende markten kennen slechts een consumptie van 27 liter per persoon per jaar. Het mag duidelijk zijn dat er nog grote kansen liggen.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

clal
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden