DCA Melk Pro Inside

Kan hittegolf de Europese zuivelmarkt helpen?

25 Juni 2015 - Redactie Boerenbusiness

Potentiële vakantievierders en strandgasten kijken er naar uit, maar kan de verwachte hittegolf volgende week ook de Europese zuivelmarkt ondersteunen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Noteringen van bijvoorbeeld magere melkpoeder, boter en kaas bleven de afgelopen week min of meer stabiel tot licht dalend. Zeker voor kaas wordt in Duitsland gesproken dat de bodem is bereikt. In Noord-Duitsland klimt de spotnotering voor rauwe melk zelfs iets op: met 2 euro tot 24 euro per 100 kilo bij 3,7 procent vet. Zuid-Duitsland blijft stabiel op 25 euro per 100 kg.

Kwam de spotnotering voor rauwe melk in Nederland vorige week akelig dicht bij de 20 euro, met 20,50 euro per 100 kg bij 4,4 procent vet, deze week blijft de notering op dit niveau staan. Op de Nederlandse spotmarkt is het wel doodstil Het gros van de marktpartijen heeft voldoende melk beschikbaar, waardoor zowel het aanbod als de vraag naar melk zeer gering is. Een extra zetje in een dalende melkaanvoer door een hittegolf kan de spotnotering echter ondersteunen.

Een hittegolf kan ook effect hebben op de consumptie van ijs, maar juist de markt van room staat onder druk. Vetproducten als room en boter waren de laatste weken goed voor een tegendraads prijspatroon met oplopende noteringen. Room daalt naar gemiddeld 3 euro 45 per kg af fabriek, 12,5 cent minder dan vorige week. Dit heeft alles te maken met een lagere consumptie, onder meer door het aflopen van het aspergeseizoen in Duitsland waardoor de afname van botersauzen is gedaald. Aangezien de roomprijs op dit moment nog aan de hoge kant is voor de boterproductie, liggen verdere prijsverlagingen voor deze producten in het verschiet.

Magere melkconcentraat tenslotte blijft stabiel op 1.100 euro per ton droge stof. Kortom, voor veel zuivelproducten lijkt een bodem in de markt te zijn gelegd. Alleen boter en room moeten deze nog vinden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden