Record bij magere melkpoeder

Boterexport op hoogste niveau sinds 2007

1 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

Het zijn zware tijden op de zuivelmarkt als gevolg van een haperende zuivelexport. Zuur genoeg zou de export hoger dan ooit zijn uitgevallen als Rusland nog interesse had in kaas. Zo zet boter over april het hoogste exportcijfer sinds 2007 weg en ook de export van magere melkpoeder was nog nooit zo hoog.  

Uit de cijfers van de Europese Commissie, Eurostat, wordt duidelijk dat de zuivelexport over bijna de hele linie floreert. Alleen de kaas presteert onder de maat en juist deze is gangmaker op de zuivelmarkt. 

In vergelijking met 2014 zette de EU een kwart minder kaas af

Het ontbreken van Rusland wordt bij de export van kaas nog steeds goed gevoeld. Zo zette de EU in vergelijking met 2014 ruim een kwart minder kaas af en komt het volume uit op 48.000 ton. Was kaas vorig jaar nog het grootste exportproduct nu neemt magere melkpoeder de leiding. Over de hele periode januari tot en met april zette de EU 177.000 ton kaas af. Een min van 30,3 procent in vergelijking met een jaar eerder. Belangrijkste afnemer is hier de VS (aandeel van 22,4 procent) gevolgd door Japan (aandeel van 9,3 procent).

Een snelle blik op de historie maakt duidelijk dat voor het laatst in 2009 de kaas dergelijke resultaten wegzette. Toen was Rusland met net geen 49.000 ton kaas van januari tot en met april nog de belangrijkste afnemer.

Het is zuur, want bij de andere fabricaten worden nette resultaten opgeschreven. Zo nam de export van wei maar met 4,1 procent af tot 45.800 ton. Wanneer rekening wordt gehouden met een lagere kaasproductie een net resultaat. Alleen de export van volle melkpoeder laat naast kaas een grote daling zien en komt terecht op 32.300 ton, een min van 16,1 procent ten opzichte van 2014. Over heel 2015 lag de export 10,1 procent lager. Nog wel steeds ruim boven het volume van 2013.  

248.800 

ton

record voor magere melkpoeder

Plussen noteren over april de export van magere melkpoeder (plus 1,7 procent), gecondenseerde melk (plus 16,6 procent) en boter (plus 19,4 procent). Magere melkpoeder gaat daarmee de kaas voorbij als belangrijkste exportproduct. De 67.300 ton van april laat het totaal namelijk uitkomen op 248.800 ton. Een record. Nog niet eerder exporteerde de EU tot en met april zoveel magere melkpoeder. Ook hier speelt de verwerking waarschijnlijk een rol. Algerije is verreweg de belangrijkste afnemer.

Ook boter weet zich goed te herpakken ten opzichte van andere jaren. Een afzet van 56.900 ton tot en met april werd dan ook voor het laatst in 2007 gehaald. Ondertussen is echter mei geweest en leverde die maand een rustige markt op. Boter kent een zeer diverse markt. Zo was Saoedi-Arabië de belangrijkste afnemer maar vertegenwoordigt die alsnog maar een aandeel van net geen 14 procent. 

Ook bij de gecondenseerde melk neemt Saoedi-Arabië het leeuwendeel voor zijn rekening. De 28.900 ton van april laat de totale export van januari tot en met april uitkomen op 104.600 ton. Eveneens een record. 

Het is een bittere pil, want door het ontbreken van Rusland is de balans op de Europese markt zoek en worden de producten  vandaag de dag weggezet tegen vrij lage prijzen. De goedkope euro heeft hierbij geholpen en de vraag een extra zet in de rug gegeven. Was Rusland aan de markt geweest en was het aanbod aan melk niet toegenomen, dan had de markt er vandaag de dag heel anders uitgezien.  

       

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden