DCA Melk Pro Inside

Sahara hitte laat zich gelden op melkmarkt

2 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

Voor korte tijd waant het Westen van Europa zich in de woestijn. Hoge temperaturen en een lage luchtvochtigheid resulteren in een woestijnklimaat. Toch valt de overlast voor de koeien nog mee, zo blijkt uit een analyse van DCA Melk. Pas wanneer de luchtvochtigheid toeneemt krijgen de dieren het zwaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tot nog toe heeft de warmte nog niet direct voor veel minder melk gezorgd. Iets wat waarschijnlijk alles te maken heeft met de droge warmte. Daar kunnen de dieren makkelijker mee uit de voeten. Ook kunnen veel melkveehouders in Nederland teruggrijpen op stalsystemen met goede isolatie en ventilatoren, waardoor de hittestress beperkt blijft. Zo kan het dat de aanvoer daalt, maar niet harder dan andere jaren en sowieso duidelijk boven de lijn van een jaar terug blijft steken.   

Precieze oorzaak van de rust blijft giswerk 

De markt voor dagverse producten ligt er verder relatief rustig bij. Wat de precieze oorzaak van de rust is blijft giswerk. De warmte wordt genoemd, maar ook de zomervakantie, welke op de eerste plaatsen in Nederland van start is gegaan. 

Room blijft in elk geval staan op 3,45 euro per kilo af fabriek. Toch oogt de markt ietsje zwakker en wordt er een onderkant weggezet van 3,30 euro per kilo. Magere melkconcentraat blijft staan op 1.100 euro per ton droge stof af fabriek, maar kent een iets vastere ondertoon. Ook wordt er meermaals een prijs van 1.150 euro per ton genoemd.

Iets beter zijn de resultaten die geboekt worden bij rauwe melk. De gemiddelde prijs in Nederland stijgt van 20,50 euro naar 23 euro per 100 kg melk, bij 4,4 procent vet. Voor volgende week wordt al gesproken over een verdere prijsverhoging. 

In Duitsland doen de prijzen juist een stapje terug. Zo daalt in het noorden de prijs van 24 euro naar 23 euro per 100 kg melk, bij 3,7 procent vet. In het zuiden van Duitsland komt de prijs terecht op 24 euro per 100 kg, dit bij 3,7 procent vet geleverd. 

De komende weken kan minder melk voor meer ademruimte in de markt gaan zorgen en wellicht iets hogere prijzen tot stand brengen.  

 

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden