Countus Melkvee Index

Rendement melkvee blijft beneden peil

7 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

Het rendement in de melkveehouderij zet de komende tijd een stijgende trend in, zo blijkt uit de Melkvee Index van Countus, samengesteld in samenwerking met DCA. Hoewel de situatie duidelijk verbetering laat zien blijven de vooruitzichten sober in vergelijking met 2014, zo schetste de toelichting op de ontwikkelingen van juni.  

Belangrijkste factor op boerenerf melkprijs

Verreweg de belangrijkste factor op het boerenerf is de melkprijs en daar schetsen de termijnmarkten voor de langere termijn iets betere perspectieven. Hoewel de markt geplaagd wordt door onzekerheid zijn spelers er wel van overtuigd dat het laagste punt bereikt is. Iets wat gesteund wordt door een dalende melkaanvoer en feestdagen in de tweede helft van 2015 die prijzen omhoog zetten.

Er zit dus verbetering aan te komen, maar nog niet duidelijk is wat er nog meer uit de politieke hoed gaat komen. Het gaat dan om grondgebondenheid en mest. Nog strengere maatregelen kunnen een prijsopdrijvend effect hebben voor de afzet van mest en daarmee het kostplaatje voor melkveehouders verhogen. Sowieso liggen prijzen van mest boven het niveau van het jaar ervoor.

Juni leverde gemengde resultaten op. Zo waren er diverse factoren die een positieve invloed hadden op het rendement op het boerenerf, maar was dat onvoldoende om de index op te trekken naar het 10 jarig gemiddelde. Hiermee blijft het rendement onder de maat.    

Het lagere rendement heeft nog niet zijn weerslag op de uitbreidingsplannen. Zo klinken er vanuit politieke hoek geluiden die wijzen op een verdere uitbreiding van de melkveestapel over de eerste helft van 2015. Ook de relatief lage slachtcijfers en oplopende prijzen voor slachtkoeien steunen dit.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden