Boerenbusiness analyse

Waarom fosfaatrechten kwaad bloed zet bij boer

3 Juli 2015 - Herma van den Pol - 45 reacties

Het rommelde al weken in de melkveehouderij. Aanleiding was de tweede mestprognose van CBS, die onthulde dat melkveehouders door het mestplafond van 84,9 miljoen kilogram heen zijn gebroken. Donderdag 2 juli werd duidelijk welke schade het heeft aangericht: staatssecretaris Sharon Dijksma introduceerde fosfaatrechten. Een analyse van Boerenbusiness geeft antwoord op de vraag waarom deze rechten bij veel melkveehouders kwaad bloed zetten.

Waar is het misgegaan? Het klinkt als een dramatische vraag, maar is de invoering van fosfaatrechten dat ook niet? Kijk maar eens naar dit voorbeeld. Pietje heeft 40 koeien en wil graag doorgroeien naar 60 dieren. Een plus van 50 procent. Hij doet dit om zijn twee zonen een toekomstbestendig bedrijf na te laten. 

In het verleden was hier melkquotum voor nodig. In de hoogtijdagen van het melkquotum een dure aangelegenheid. Per 1 april 2015 hoeft een melkveehouder geen melkquotum meer aan te schaffen. Voor een buitenstaander: dit zijn rechten die je het toestemming gaven om melk te produceren. Had je ze niet, dan moest er geld betaald worden aan Brussel: de superheffing.

Er is geen hogere wiskunde voor nodig om na te gaan dat de kosten verder gaan stijgen

Nu de situatie zoals deze er per 1 januari 2016 uitziet. Pietje heeft voor deze groei grond of mestafzet nodig. De gemiddelde grondprijs lag over 2014 op 55.000 euro per hectare, zo berekende het LEI. Afhankelijk van de extra koeien, moet er dus grond worden aangekocht om de mest te verantwoorden. Of Pietje kiest ervoor om mest te verwerken. Dit kostte -afhankelijk van de overeenkomst - op 2 juli zo'n 1,65 tot 1,73 euro per kg fosfaat, exclusief btw en staffel en administratiekosten.

In het verleden stond grond gelijk aan winst, maar door de huidige hoge grondprijzen blijft die winst beperkt. En is het maar de vraag of de zonen het binnen een redelijk aantal jaren terugverdienen. Bij de mestverwerking is rundveemest niet echt in trek door de gehaltes. Het houdt in dat die mest naar akkerbouwers moet gaan en de mest van varkensbedrijven moet worden verwerkt. Maar er is geen hogere wiskunde voor nodig om na te gaan dat de kosten stijgen. 

Is dat geregeld, dan moet Pietje ervoor zorgen dat de koeien naar buiten gaan. Dijksma wil tegen 2020 immers 80 procent van de koeien in de wei hebben. Iets wat ze waarschijnlijk niet zonder reden zegt. Nu komen daar de fosfaatrechten bij. Wil je uitbreiden, dan is het zaak dat koeien efficienter gaan eten en minder fosfaat uitscheiden. Of je moet rechten bijkopen, zoals de varkenshouders doen. Nee dat zijn dierrechten, geen fosfaatrechten. Die mogen niet gebruikt worden door melkveehouders.       

Kort gezegd: de kosten om meer te mogen melken nemen flink toe. Nu is de vraag of Nederland, die nota bene vroeg om het einde van het melkquotum, niet beter af was met het melkquotum. 'Van ongebreidelde, onvoorwaardelijke groei kan geen sprake zijn', zo schrijft Dijksma aan de Tweede Kamer. Met fosfaatrechten, ook dierrechten en melkrechten zijn serieus overwogen, maakt ze deze woorden waar.

Waar ging het zo mis dat zelfs LTO Nederland deze beslissing toejuicht?

Maar waar ging het zo mis dat zelfs LTO deze beslissing toejuicht? Dit antwoord is van toepassing op de complete veehouderij. Nederland heeft een groot probleem en dat is mest. Door de beperkte omvang van Nederland wordt er in verhouding veel te veel mest geproduceerd, bestaande uit stikstof en fosfaat. Met name die hoge fosfaatproductie heeft een negatief effect op grondwater en daar kijkt de Europese Commissie naar. 

De melkveehouderij was door het melkquotum voorheen aan handen en voeten gebonden, maar maakt wel gebruik van een derogatie voor mest. Een Europese ontheffing die het melkveehouders toestaat meer mest op grond uit te rijden. Zonder die derogatie was het mestoverschot nog veel groter en juist die kwam eind 2013 in gevaar, Toch slaagde Dijksma er in om in 2014 nog een keer derogatie te krijgen, maar het was kantje boord. Wat ook blijkt uit de aanvullende eisen. 

Nederland kent dan ook een fosfaatplafond van 172,9 miljoen kg fosfaat, gelijk aan 2002. Daarop stelde de overheid en de melksector via NZO (zuivelindustrie) en LTO (melkveehouders) een plafond vast van 84,9 miljoen kg voor de melkveehouderij. Krijgt het CBS gelijk dan produceerden melkveehouders een overschot van 1,2 miljoen ton. Een direct gevaar voor de derogatie, want sinds 2006 heeft de Europese Commissie als voorwaarde voor derogatie neergezet dat de fosfaatproductie niet boven het niveau van 2002 mag uitkomen. Juist nu Dijksma aan de slag gaat met een zesde nitraatrichtlijn. 

Verliest Nederland de derogatie, dan kost dat de sector naar schatting 100 miljoen euro per jaar. Iets wat Dijksma koste wat kost wil voorkomen en dit heeft ze elke keer, bij elke bijeenkomst benadrukt. Nu heeft de sector echter de goodwill van de staatssecretaris verloren. 'De recente cijfers van het CBS over de voorlopige fosfaatproductie in het jaar 2014 laten echter zien dat de door de zuivelketen aangekondigde maatregelen onvoldoende effectief zijn gebleken.'

Het is een zeer lastig pakket, want juist de zuivelsector heeft in het verleden bewezen goed te zijn voor de economie. Maar de problemen groeien echt uit de klauwen wanneer Nederland de derogatie verliest.

Ad hoc beleid van politiek drama voor gemotiveerde melkveehouder

Toch zijn ook hier kritische noten op zijn plaats. Want iedereen wist dat melkveehouders de kansen gingen grijpen die het quotumeinde bood. Ook was al veel langer bekend dat mest voor problemen gingen zorgen in Nederland. Waarom wordt alles dan op het laatste moment besloten?  Pietje uit het voorbeeld maakte zijn plannen vijf jaar geleden met een terugverdienmodel van 30 jaar. Normaal voor een ondernemer, maar het ad hoc beleid van de politiek is een drama voor gemotiveerde melkveehouders. 

Wat gaan deze ondernemers nu doen? De financiering is rond, de stal staat er en de rente is bepaald. Hoe gaan ze die betalen? En de peildatum wordt dan wel 2 juli 2015, maar daar hebben degene die nu een stal aan het bouwen zijn niets aan. Had het beleid niet acht jaar geleden gemaakt kunnen worden of direct toen Nederland vroeg om afschaffing van het melkquotum? Nu is de vraag aan de banken of ze geduld willen hebben met de sector, rekening houdend met het politieke klimaat in Nederland en het drama van de Russische handelsboycot.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
45 reacties
jan4072 3 Juli 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10864562/Waarom-fosfaatrechten-kwaad-bloed-zet-bij-boer]Waarom fosfaatrechten kwaad bloed zet bij boer[/url]
Waarom heeft de melkveehouderij in het verleden de mestverwerking niet veel meer ondersteund en in gang gezet? Daar is het fout gegaan. Er werd toen genoeg verdiend om dit te doen maar toen was de nood er nog niet. Dus moeten ze nu niet klagen.
boelie 3 Juli 2015
De melkveehouders mogen wel heel blij zijn met deze regeling.Trouwens de LTO wordt toch door zijn leden op een pad gezet,of doen ze daar maar wat.
pietje en zn. 3 Juli 2015
Het zullen zware tijden zijn om doorheen te gaan. Maar op een gegeven moment moet vraag en aanbod weer in evenwicht zijn. hetzij gedwongen omdat mensen moeten stoppen of inkrimpen, of dat de prijs weer stijgt door meer vraag (en hiermee weer de productierechten). Er is niets sterker dan de marktwerking. Dus degene die een lage kostprijs hebben zullen het het op dit moment langste volhouden.
kluit 3 Juli 2015
Mee eens men heeft jaren lang gedacht dat de akkerbouw het afvoer putje van de veehouderij was ,wij waren alleen maar geschikt om de rotzooi van deze club op te ruimen Maar aangezien dat de normen steeds strenger worden moet er steeds meer met beleid worden bemest dat betekend dat er verlangd word dat de mest met de juiste gehaltes en verhoudingen moet worden geleverd zo niet dan zoeken de akkerbouwers wel een ander
petatje 3 Juli 2015
Een sector die bijdraagt aan de handelsbalans van ons land wordt door, kortzichtige geld komt uit de muur denkers, op slot gezet. Dit terwijl de wereld schreeuwt om fosfaat. Gewoon mest verwerken en doorgaan met groei. Ik snap niet dat LTO en NAJK achter dit besluit staan. Zijn zij ambtenaren die regeringsbesluiten uitdragen of zijn zij belangenbehartigers van ondernemers die aan de bak willen en hiervoor contributie betalen. En o ja de samenleving en draagvlak, wat betaalt de samenleving eigenlijk hiervoor, wie onderhoudt ons groene landschap gratis, kom op zeg, durf eens niet het liefste jongentje van de klas te zij en doe aan echte belan genbehartiging al is het maar voor de economie van ons land, als je dan toch wil gaan voor het hoogste goed!
Stammie 3 Juli 2015
Nou dat waren 3 fantastische maanden zonder quotum, onvoorstelbaar dat er nu pas gereageerd wordt terwijl je dit 5 jaar geleden al kon zien aankomen. Komt nog heel wat achteraan dat geef ik je op een briefje, knelgevallen voor boeren die net gebouwd hebben en diegene die 2 juli 2015 veel meer dieren hadden dan in 2014 gemiddeld. Er zal dan ook nog een generieke korting nodig zijn enz. enz. En dan heeft de sector ook enkele maanden geleden ingestemd met de melkveewet, deze was toch om te voorkomen dat we door plafond heen gingen? Nou schaf die maar weer af dan want dat papieren circus word je ook al niet vrolijk van.
johnny 3 Juli 2015
petatje schreef:
Een sector die bijdraagt aan de handelsbalans van ons land wordt door, kortzichtige geld komt uit de muur denkers, op slot gezet. Dit terwijl de wereld schreeuwt om fosfaat. Gewoon mest verwerken en doorgaan met groei. Ik snap niet dat LTO en NAJK achter dit besluit staan. Zijn zij ambtenaren die regeringsbesluiten uitdragen of zijn zij belangenbehartigers van ondernemers die aan de bak willen en hiervoor contributie betalen. En o ja de samenleving en draagvlak, wat betaalt de samenleving eigenlijk hiervoor, wie onderhoudt ons groene landschap gratis, kom op zeg, durf eens niet het liefste jongentje van de klas te zij en doe aan echte belan genbehartiging al is het maar voor de economie van ons land, als je dan toch wil gaan voor het hoogste goed!
Wat betreft lto ben ik het met je eens, ze hebben zelf een ultimatum gesteld en ondertussen veel te weinig aan de bak gegaan en afgewacht wat het zou worden waar Dijksma mee zou komen.
Over wat de burger er een betaalt zullen we maar niet te veel woorden aan vuil maken.
Iedereen weet welke subsidies hij krijgt en welke sector het meest
leonardo2 3 Juli 2015
hoe zo nitraatrichtlijn die geldverslindene amtenaren lobby in BRUSSEL die moet een keer aan gepakt worden ik zou zeggen allemaal met de stront kar naar brussel toe en dat schijt volk een poepie laten ruiken en dan niet nederland alleen maar alle boeren van de EU want voorwaar ik zeg U die milieuamtenaren die drammen gewoon vandan dit zal niet het laatste zijn wat de boeren tegen staat
leonardo2 3 Juli 2015
hoe zo nitraatrichtlijn die geldverslindene amtenaren lobby in BRUSSEL die moet een keer aan gepakt worden ik zou zeggen allemaal met de stront kar naar brussel toe en dat schijt volk een poepie laten ruiken en dan niet nederland alleen maar alle boeren van de EU want voorwaar ik zeg U die milieuamtenaren die drammen gewoon vandan dit zal niet het laatste zijn wat de boeren tegen staat
johnny 3 Juli 2015
Als je naar brussel gaat omdat je het niet eens bent met de fosfaatquotering zul je niet veel europese medestanders hebben want dat alleen in nedeland
bas 4 Juli 2015
Wat is hier nu nieuw aan ,iedereen wist al jaren terug dat als je het quotumsysteem los liet dit het gevolg zou zijn.De zuivelfabrieken de LTO maar ook de individuele veehouder,ze hebben samen de gok genomen.Ze willen niet begrijpen dat Nederland al een uitzonderingspositie heeft in Brussel.Als we hier aan gaan tornen komen er nog veel meer problemen net o.a. de derogatie die op het spel wordt gezet.
bas 4 Juli 2015
Wat is hier nu nieuw aan ,iedereen wist al jaren terug dat als je het quotumsysteem los liet dit het gevolg zou zijn.De zuivelfabrieken de LTO maar ook de individuele veehouder,ze hebben samen de gok genomen.Ze willen niet begrijpen dat Nederland al een uitzonderingspositie heeft in Brussel.Als we hier aan gaan tornen komen er nog veel meer problemen net o.a. de derogatie die op het spel wordt gezet.
kees 4 Juli 2015
oplossing: nexit
johnny koller 4 Juli 2015
kom maar naar texas hier kan alles heb net een dairy leeg staan voor 3-400 koeien
wim v/d molen 4 Juli 2015
En de grote vervuiler heeft zijn plafond al binnen en de extensieve niet vervuilers zijn de dupe
S. Bouma 4 Juli 2015
Laten we dan die derogatie maar kwijtraken. Dan is het allemaal veel eerlijker. Met 2 koeien incl jongvee per hectare kunnen we in het noorden wel mee werken. In Brabant ook geen probleem, want die zetten alles in de mais.
gerard 4 Juli 2015
Hallo bouma uit het noorden
geen derogatie betekend 170 kgN perha
Dat is 1,5 koe zonder jongvee
kalf 4 Juli 2015
niet gaan lopen piepen, iedereen heeft dit kunnen zien aankomen
Eekterman 4 Juli 2015
Door deze maatregel zijn de extensieve melkveehouders de klos, zij die nog ruimte hebben op hun grond om extra mest te plaatsen. Zij moeten nu fosfaatrechten kopen om de mest van de extra koeien te mogen plaatsen op hun eigen grond. De ruimte die ze hadden is hun afgestolen door de explosieve groeiers, en dit zijn vaak de melkveehouders die de koeien jaarrond op stal laten staan, voer moeten aankopen en mest afzetten, kortom die veehouders waar de meeste mensen in Nederland niet op zitten te wachten.
jan 4 Juli 2015
hoe gaat het met boeren die ruim in de grond zitten worden die nu gedupeerd?
Apeldoorn 4 Juli 2015
Zonder derogatie 1 koe per hectare plus jongvee, 10.000 kg melk. Het Noorden is intensiever dan ze zelf denken!
nette boer 4 Juli 2015
ik zou zeggen aanpakken die genen die ongebreidelde groei voor ogen hebben en daar geen ha voor regelen .
kan niet zo zijn dat diegenen die zich net hebben gedragen hier het slacht offer van worden .SB
johan 4 Juli 2015
Het zat er aan te komen dat deze maatregel nu uit de kast is gekomen,dus niet zeuren als dit voor jouw bedrijf een probleem gaat worden.
Denk niet in problemen maar zoek naar de oplossing!!!!!!!!!!!!!!!!
varkensboer 5 Juli 2015
is voor ons nog erger dan voor de koeienboer
alfons 5 Juli 2015
De bestuurders ; provinciaal LTO, met voor kennis OF leden raadsleden Zuivel. die koeien hebben aan gekocht met voor kennis moet deze inlever dit kan gebruikt worden als een oplossing .
alfons 5 Juli 2015
De bestuurders ; provinciaal LTO, met voor kennis OF leden raadsleden Zuivel. die koeien hebben aan gekocht met voor kennis moet deze inlever dit kan gebruikt worden als een oplossing .
oudere boer 5 Juli 2015
De fosfaatrechten worden een heers en verdeelsysteem van de overheid gaat als volgt heb je geen genoeg grond doe geen weidegang heb je geen natuurbeschermingswetvergunning krijg je geen fosfaatrechten voor uitbreiding
boereke 6 Juli 2015
beter laat dan nooit,was beter geweest dit in 2012 in te voeren en eventueel later 10 % te verruimen tot fosfaatplafon wat door sector zelf is bepaald
Als je nu melkqoutum fosfaatrechten of GROND moet kopen met drive van nl melkveehouder blijft uitbreiden duur
boereke 6 Juli 2015
waar kan je voor 1,73 per kg fosfaat mestverwerken? vvo kun je er voor kopen maar geen mest voor verwerken
Willem 6 Juli 2015
"met name de hoge fosfaatproductie heeft een negatief effect op het grondwater en daar kijkt de Europese Commissie naar"
Dit is het grootste probleem. Er is geen kennis aanwezig bij de EC.
Fosfaat spoelt amper uit. En zeker ook fosfaat uit mest. De grond bevat ca 4000kg fosfaat/ha.
De beste oplossing is om de Europese Commissie hiervan te overtuigen en fosfaat normen af te schaffen, zoals in alle andere europese landen.
En kan er bemest worden naar stikstof behoefte.
speklap 6 Juli 2015
waarom "moet varkensmest verwerkt worden??? en rundveemest niet!?? ook maar een schot tussen vvo's en sectoren zoals bij kippen! of vrij uitwisselen van zowel mest als rechten

of alle sectoren hetzelfde behandelen. Dus dan ook dierrechten, Wel even 10% van de varkensrechten teruggeven die in 98 afgepakt zijn door van Aartsen
Julius 6 Juli 2015
En weer zijn de kleinere boeren die willen groeien de lul. Bedrijven die al bezig zijn met groeien komen er beter uit omdat ze nu al meer koeien hebben en waarschijnlijk hierdoor meer fosfaat rechten.
Jo 7 Juli 2015
Heeft de staats secretaris rekening gehouden met de grond die uit productie is genomen, naar mijn gegevens ruim 400.000 ha., deze hectares kunnen een aardig gat vullen.
Nederland heeft vergeleken met het begin van de superheffing 1983 900.000 koeien minder, de productie is gegroeid, een mooi resultaat.
boerinneke 7 Juli 2015
De verdeeldheid in Nederland lijkt steeds groter te worden, zo ook weer op deze manier,waar zal het met het gezinsbedrijf naar toe gaan
Als steeds weer de oneerlijkheid beloond gaat worden...
Peet 9 Juli 2015
Jammer dat met zoveel "wijze" voormannen/vrouwen zulke domme beslissingen worden genomen. En dat het gros van de boeren er als domme schapen achteraan loopt. Er was een cluppie diedeze shit allemaal heeft voorspeld, maar die kregen helaas te weinig mandaat. De extensieve bedrijven moeten nu bloeden, terwijl zij niet de veroorzaker zijn vanal de huidige problemen.
tevreden 10 Juli 2015
ken je dat verhaal van een groep mensen om een tafel meteen schaal chips erop de grootste vreters met de grootste handen eten meer dan goed voor ze is en de bescheiden mensen hebben het nakijken.
In vakbladen wordt dat graaien aangeduid met ondernemerschap.
Persoonlijk moet ik altijd erg fronsen als ik weer zo'n verhaal lees van iemand met veel teveel koeien in een nieuwe stal die alweer over de nieuwe uitbreiding\verdubbeling begint te dromen.
piet 11 Juli 2015
Het is net wat oud minister Timmermans vertelde Nederland moet veel creativer zijn binnen de EU ,niet het braafste jongetje uit de klas en dan vooral de ambtenaren.Al die metingen van fosfaat stikstof enz door verschillende instanties en maar rond bazuinen hoe veel en te hoog In Frankrijk meten ze ook en zeggen dat het goed is Timmerman moest gelijk zijn woorden tergug nemen
boelie 11 Juli 2015
10.000 liter melk per ha makkelijk rekenen en iedereen weet waar ie aan toe is.Geen uitzonderingen en gewoon streng handhaven.Het moet niet zo zijn als in 1984 dat ieder die gewoon rustig aan doet de dupe.
akkerboer 11 Juli 2015
raar volk die melkveehouders

met quotum gezeur

zonder quotum gezeur

met fostfaatrechten gezeur

ze zitten helemaal in hun slachtoffer rol

blijf gewoon melken, en voldoe aan je verplichtingen

de melkveehouderij is al vaak bevoorrecht door de overheid

ik erger me nog steeds over de derogatie, fosfaat afgestolen uit andere sectoren waar we ook graag bemesten
gemengde boer 11 Juli 2015
heel goed punt akkerbouwer!!
Ik heb ook weer al berichten gelezen dat in de europese commissie alweer gepleit wordt voor maatregelen om de melkcrisis op te vangen.
akkerboer 11 Juli 2015
gemengde boer schreef:
heel goed punt akkerbouwer!!
Ik heb ook weer al berichten gelezen dat in de europese commissie alweer gepleit wordt voor maatregelen om de melkcrisis op te vangen.



Tja het blijft "Crisis" in de melkveehouderij

laten ze maar gaan melken

en niet steeds uithuilen overal

melken moet je in een goede tijd, maar ook in een slechte periode

hoeveel week is het nu slecht???
gemengde boer 11 Juli 2015
ongeveer op 10 a 15% van de weken dat het in de akkerbouw slecht is
Zandboer 12 Juli 2015
Het is enigszins schandalig dat er ook al weer over steun voor de veehouderij wordt gesproken. Elke andere sector die het al jaren zwaar heeft wordt niet besproken. De afgelopen tientallen jaren is er erg veel geld verdiend, en ze doen mee aan de gewone markt als ieder ander en het is leiden in last.

Wees blij dat je met fosfaat beperkt wordt, kun je intern eerst nog groeien door efficiëntere gebuiksmogelijkheden. Logisch dat een referentie uit het verleden wordt genomen. Het melkquotumgeld uit het verleden zal nu besteedt kunnen worden aan fosfaatrechten. Wees blij, anders was het belastingsgeld.
Dirk 12 Juli 2015
een land als Nederland kan niet zonder een bepaalde vorm van marktbescherming.
Je ziet het, melkquotum eraf: drama, bietenquotum eraf: drama. En degene die nog het meest de dupe is is de consument die te maken gaat krijgen met zeer volatiele prijzen. was dat niet een van pijlers van het vroegere glb? Een voedselpakket voor een lage stabiele prijs?

Succes melkveehouders, maar niet gaan zeuren. Wij akkerbouwers hebben jullie al genoeg geholpen. en bedankt Rabobank voor het verhogen van de hoeveelheid melk in Nederland. Top
bas 13 Juli 2015
Hoezo marktbescherming,dit was toch de reden dat iedereen van het melkquotum af wilde.De veehouderij vindt zichzelf wel heel erg makkelijk slachtoffer.Nogmaals ,Waarom moet de hele melkveehouderijsector weer bloeden voor een paar verwende zielepieten die tegen beter weten in giga hebben uitgebreidt.Waarom zoeken die zelf geen oplossing voor hun eigen bedrijf?
B. Stelwagen 19 Juli 2015
Er klopt niets van geef de duurzame boer een kans voor zijn bedrijf.Ook de berekening als een boer veel land heeft en weinig vee heeft. Dan kan deze boer zijn mest ruimschoots verwerken

Dijkstal moet zelf maar eens gaan werken op een boerderij.
Zeven dagen per week.Ik raad mevrouw Dijkstal aan om eens bij en normaalbedrijf langs te gaan met weinig vee en veel land.
Verdiep je in de kleine en grote bedrijf. Dit is PVDA politiek.
Doe maar en bedenk maar. Wij als PVDA weten het.

met vriendelijke groet,schoovader van een boer uit Tjallberd Friesland
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
melk & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Analyse fosfaat

Hogere fosfaatprijzen bij rustige handel

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden