Vertrouwen naar dieptepunt

Nieuw-Zeelandse melkers zien het niet meer zitten

3 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

Het vertrouwen van Nieuw-Zeelandse melkveehouders zakt steeds verder weg, terwijl sneeuw en overstromingen het land teisteren. Niet alleen het weer zet het vertrouwen terug tot het laagste punt in tien jaar tijd ook de lagere prognoses voor de melkprijs hebben een grote impact op het sentiment in de sector. 

Overvloedige sneeuwval

Europa worstelt met een hittegolf, maar in Nieuw-Zeeland laat de winter zich gelden. Zo konden melkveehouders op het Zuidereiland geen gebruik meer maken van wintergewassen door overvloedige sneeuwval. Als gevolg daarvan moest er teruggegrepen worden op de wintervoorraden. 

In het noorden geen sneeuw, maar overstromingen die de gemoederen bezighouden. Het resulteerde in problemen rond de logistiek, maar ook grasland en infrastructuur werd beschadigd. 

De problemen stapelen zich op. Daar bovenop hebben de Nieuw-Zeelanders niet zoals de Australische buren zicht op een redelijke melkprijs. Zo zet Foneterra in op 5,25 NZ-dollar per MS, maar daarvoor moet de poederprijs wel omhoog naar 3.500 dollar. Een prijs die rond de kerst gehaald moet worden anders kan Fonterra niet anders dan verlagen. Ter vergelijking biedt Warrambool kaas en boter in Australië een prijs van 6,30 NZ-dollar. Bijna een dollar meer.  

Tegen deze achtergrond is het niet vreemd dat het vertrouwen van melkveehouders zich rond het laagste niveau in 10 jaar tijd bevindt. Het wordt nog spannend wat het gaat doen met de melkaanvoer. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Duitse melkaanvoer pakt stijgende trend weer op

Interview David Kennedy (Bord Bia)

Herstel Ierse melkproductie in het verschiet

Analyse Melk

FrieslandCampina zet stap verder in gevecht om melk

Nieuws Melk

Hogere melkproductie in Australië en Nieuw-Zeeland

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden