DMK boven DOC Kaas

FrieslandCampina niet in melkprijs top drie

3 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

FrieslandCampina slaagt er over mei niet in om de derde plaats vast te houden in de Europese melkprijsvergelijking. Het bedrijf moet ruimte maken voor de Fransen, Danone verhoogde de melkprijs, en de Britten. Opvallend zijn de resultaten van DMK, welke werkt aan een fusie met DOC Kaas. 

30,83

euro

gemiddelde prijs voor Europa

Over mei betaalden de Europese verwerkers van melk gemiddeld 30,83 euro per 100 kg melk uit aan de leden. Dit bij 4,2 procent vet, 3,4 procent eiwit en een jaarleverantie van 500.000 kg melk. Een groot verschil met vorig seizoen toen de melkprijs 19,9 procent hoger lag. Toen werden er echter historisch hoge melkprijzen gerealiseerd.

FrieslandCampina haalde over mei 1,22 euro van de melkprijs af, waardoor deze uitkomt op 31,11 euro per 100 kg melk. Hierbij gaat het om de prijs zonder seizoensheffing van 2,30. Het heeft grote gevolgen voor de plaats die Nederlands grootste zuivelaar inneemt binnen de zuivel top 10. Stonden ze over april nog op plaats 3, over mei zakt de zuivelaar naar een plaats 8. Ook de Zwitsers en Amerikanen betalen met respectievelijk 49,61 euro en 36,22 euro meer voor de melk. 

Iets onder FrieslandCampina duikt DOC Kaas op met een melkprijs van 28,59 euro per 100 kg melk. Daartussen bevinden zich Arla Foods (30,75 euro) en DMK (29,15 euro). Over mei werd het duidelijk dat het steeds lastiger wordt om de melkprijs boven de 30 euro te houden. Slaagden daar over april nog 10 fabrieken in, over mei zijn daar nog 9 fabrieken van over.

De enige prijsverhoging komt op naam van het Franse Danone. Die telde een euro op bij de A-prijs. Een opmerkelijke zet gezien de huidige markt. In Zwitserland wordt eveneens met meerdere soorten melkprijzen gewerkt. Daar konden de B- en C- melkprijs voor een prijsverhoging zorgen.       

Voor de komende maanden hebben de eerste zuivelaars al verlagingen aangekondigd. Onder hen bevindt zich FrieslandCampina. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
janvdijk 12 Augustus 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10864569/FrieslandCampina-niet-in-melkprijs-top-drie-]FrieslandCampina niet in melkprijs top drie[/url]
ja nu komt de goede bedrijfsvoering eindelijk tot recht de eerlijke ondernmer boer of zuivelbedrijf de eerlijke ondernemer komt vooruit
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws melk

FrieslandCampina werkt aan lokkertjes nieuwe leden

Nieuws melk

DOC Kaas zet tandje bij met voorschotprijs maart

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden