Voelt druk van zuivelmarkt

Melkprijs Cono daalt in juni naar dik in de 30 euro

6 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Cono Kaasmakers staat dit eerste half jaar van 2015 in de top qua uitbetaalprijs aan de melkveehouders. De kaasmaker uit Westbeemster begon het jaar met een kwartaal van met relatief hoge melkprijzen in de 34 euro per 100 kg. De laatste maanden moet Cono onder druk van de dalende tendensen op de zuivelmarkten de melkprijs verlagen. Zo daalt de melkprijs in juni met ruim 4 procent ten opzichte van mei.

Eric Hulst, algemeen directeur van Cono Kaasmakers, laat in een reactie op ons forum weten dat de preciare situatie op de kaasmarkt niet de initiator is van de dalende prijs. Volgens hem kan Cono met haar sterke merken als Beemsterkaas een stabiel prijsbeleid in kaas voeren. 'Het zijn de bijprodukten die de melkprijs drukken zoals wei en room. Verder is de melkaanvoer erg hoog na het loslaten van de quotumregeling en moet een gedeelte van de melk verwerkt worden als melkpoeder of verkocht op de spotmarkt. En dat brengt geen hoge prijs op', laat Hulst weten.

4,3

procent

daalt melkprijs van Cono in juni ten opzichte van mei

Ook in mei ging de melkprijs van Cono bijna met 4 procent naar beneden. Cono heeft de eiwitwaarde in absolute zin het zwaarst afgewaardeerd. De prijs van eiwit daalt met 0,23 euro tot 6,42 euro per kg vet. Een daling van 3,75 procent. Van de vetprijs ging in juni 0,13 euro af om te komen tot een prijs van 2,72 euro per kg vet. In relatieve zin neemt vet daarbij sneller in waarde af dan eiwit, want de vetprijs daalt met 4,5 procent. Het zuivelconcern maakt in mei geen gebruik van heffingen of toeslagen.

Hierdoor komt de melkprijs over juni uit op 30,62 euro per 100 kg bij 4,41 procent vet, 3,47 procent eiwit bij een jaarleverantie van 800.000 kg. Dit is bijna 4,3 procent, oftewel 1,37 euro per 100 kg, minder dan in april. De melkprijs bij een jaarleverantie van 600.000 kg komt uit op 30,57 euro per 100 kg. Aan leden-melkveehouders met een jaarvolume van 1,1 miljoen kg betaalt de kaasmaker 30,66 euro per 100 kg uit.

Het verschil in prijs, afhankelijk van het volume, zit hem in de vaste inhouding die Cono hanteert voor haar leden. In deze vergelijking geldt daarbij dat de inhouding bij een oplopende productie over meerdere kilo's melk wordt verdeeld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Eric Hulst 6 Juli 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10864575/Melkprijs-Cono-daalt-in-juni-naar-dik-in-de-30-euro]Melkprijs Cono daalt in juni naar dik in de 30 euro[/url]
Wederom staat in dit artikel dat CONO de voorschotprijs moet verlagen onder druk van dalende tendensen op de zuivelmarkt en zeker ook op de kaasmarkt. Dat laatste klopt niet.
Door haar onderscheidende kwaliteit en sterke merken kan CONO een stabiel prijsbeleid voeren wat betreft haar kaas.
Het zijn de bijprodukten die de melkprijs drukken zoals wei en room. Verder is de melkaanvoer erg hoog na het loslaten van de quotumregeling en moet een gedeelte van de melk verwerkt worden als melkpoeder of verkocht op de spotmarkt. En dat brengt geen hoge prijs op.
Redactie 7 Juli 2015
Beste heer Hulst, dank voor uw reactie. We hebben deze ook in het artikel verwerkt.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Melk

Cono Kaasmakers verrast met nabetaling

Nieuws Melk

Cono plust opnieuw bij met voorschotprijs februari

Nieuws melk

Cono houdt voorschot voor vierde keer gelijk

Nieuws Melk

Kaasproducenten houden melkprijs gelijk

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden