Zuivel, vee en vlees onder druk

Trendbreuk: agrarische export krimpt na 18 jaar

28 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

De export van agrarische producten staat voor het eerst in 18 jaar stevig onder druk. Vanaf 1996 is het exportrecord vrijwel ieder jaar gebroken, maar een trendbreuk lijkt op handen. In de eerste vier maanden van dit jaar lag de waarde van de agrarische export 2,7 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral de exportwaarde van zuivel, vee en vlees is gedaald, meldt CBS.

8,5

procent

daalt export van zuivel

Ook, en dat is niet verrassend, is de agrarische export op Rusland flink gekrompen: met bijna 40 procent. De export van zuivelproducten lag in de eerste vier maanden van dit jaar bijna 8,5 procent lager dan een jaar eerder en komt uit op 2,49 miljard euro. Hier moet wel bij worden gezegd dat in het eerste kwartaal van dit jaar, de laatste maanden van het melkquotum, het aanbod van melk (compleet anders dan in deze periode) schaars was.

De uitvoer van vee en vlees daalde met ruim 4,5 procent tot 3,28 miljard euro, waar onder meer de lage varkensprijs verantwoordelijk voor is. Ook voor vrijwel alle andere exportproducten in de agrarische sector lag de exportwaarde lager, meldt CBS. Alleen de exportwaarde van vis en zogeheten overige voedingsmiddelen als margarine, ketchup en pasta lag hoger.

e exportwaarde van groenten en fruit kromp in diezelfde periode met 2,5 procent, wat resulteerde in een exportwaarde van 4,6 miljard euro in de eerste vier maanden van dit jaar. De exportwaarde van bloemen en planten daalde met 2,8 procent tot 3,8 miljard euro.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden