Melkproductie naar record

Melkprijs levert Europese banken kopzorgen op

30 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Europa breekt over mei een record in de melkaanvoer. Het Milk Market Observatory (MMO) meldt namelijk voor mei een plus van 2,7 procent, waarmee de omvang van de melkproductie naar het hoogste niveau in jaren gaat. Tegelijkertijd maken banken een pas op de plaats nu het herstel van de melkprijs uitblijft.   

2,7

procent

meer melk over mei

De Europese melkaanvoer weet over mei een plus van 2,7 procent weg te zetten. Het levert een melkproductie op van ruwweg 13,9 miljoen ton melk. De hoogste aanvoer in jaren. Dankzij dit aanvoercijfer zet de totale Europese melkproductie tot en met mei een voorsprong neer van 0,2 procent in vergelijking met 2014.

De hogere melkaanvoer is het resultaat van een uitbreiding van de veestapel in diverse lidstaten en opnieuw een goed groeiseizoen. Ondertussen is het echter ook tot iedereen doorgedrongen dat de timing van de extra melk niet goed is. Zo leverde mei een gemiddelde melkprijs op van 30,5 cent per kg en blijft die prijs in juni waarschijnlijk staan. Waarmee de prijs 9 procent onder het vijfjarig gemiddelde uitkomt, 

De komende maanden wordt er rekening gehouden met een verdere prijsdaling. Geen goed nieuws, want het MMO maakt ook melding van melkveehouders die nu al in de knel komen te zitten door problemen met de cashflow. 'Banken zijn voorzichtig geworden door het uitblijven van het herstel, wat aan het begin van het jaar nog werd voorzien.' Hogere slachtaantallen worden gemeld in de Oostzeelanden, Slovenië, Slowakije, Denemarken en Groot-Brittannië.   

Sentiment op de markt bearish

Kan europa nog terugvallen op de binnenlandse vraag? Afgaande op de cijfers van 2010 tot en met 2014 bieden kaas, room en boter nog goede kansen, maar melk en yoghurt laten juist een dalende trend zien. Uitzonderingen zijn melk met een fruitsmaak en gewone yoghurt, waar waarschijnlijk de Griekse yoghurt onder valt. Het zijn tevens producten die het moeten hebben van de verkopen in de retail en dus ook van de economische ontwikkelingen in Europa, maar daardoor minder last hebben van de vraaguitval op de wereldmarkt. Bij kaas en boter wordt ongeveer de helft van de omzet in de retail gerealiseerd.    

De markt wordt als 'bearish' omschreven. Een marktterm die staat voor een negatief sentiment. Het wordt gesteund door de noteringen voor juli. Hoewel week 30 vrijwel stabiele prijzen meebrengt met licht bijstellingen naar boven voor cheddar 310 euro, edam 245 euro en Gouda 256 euro en kleine correcties bij boter 294 euro, magere melkpoeder 174 euro, volle melkpoeder 224 euro, Emmental 399 euro en wei 65 euro, levert het in de tussenstand alleen maar lagere prijzen op in vergelijking met juni. Een lastige markt die vraagt om waakzaamheid.    

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Kleinesmurf 31 Juli 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10864994/Melkprijs-levert-Europese-banken-kopzorgen-op--]Melkprijs levert Europese banken kopzorgen op[/url]
De melksector kan zichzelf blijkbaar niet reguleren, misschien moet er een quota systeem ingevoerd worden...
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Melk

Duitse melkaanvoer pakt stijgende trend weer op

Interview David Kennedy (Bord Bia)

Herstel Ierse melkproductie in het verschiet

Analyse Melk

FrieslandCampina zet stap verder in gevecht om melk

Nieuws Melk

Hogere melkproductie in Australië en Nieuw-Zeeland

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden