DCA Melk Pro Inside

Boter maakt ondergrond spotprijs melk spekglad

30 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness

01-01-2015 Boter was lange tijd het prijspaardje van de melkmarkt. Helaas bleek dit op de langere termijn onhoudbaar en dat heeft zijn uitwerking op de markt voor dagverse zuivel, zo blijkt uit een analyse van DCA Melk. Opnieuw een uitdaging voor de spotprijs melk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het uitblijven van een scherpe daling begint nu ook door te werken in de botermarkt. Die wordt namelijk als zeer rustig omschreven, wat druk zet op prijzen. Het gaat dan nog om handel voor het derde kwartaal. Daar bovenop komt de voorraad boter uit de private opslag (PO). Die volumes schijnen niet compleet verkocht te zijn, wat het aanbod verder doet toenemen.

Prijzen van 2.650 tot 2.700 euro per ton worden al genoemd voor boter. Het werkt door in de roomhandel. Die begon de week op een hoger niveau, maar zakte in de loop van de week terug naar een 3 euro per kg af werk. Gemiddeld noteert room 3,05 euro per kg.

Magere melkconcentraat wist vrijwel de hele week stabiel te blijven tot donderdag. Uit de markt klinken geluiden die wijzen op een storing en meer aanbod wat de prijs onder druk zet. Hierdoor doet concentraat een stapje terug naar 1.300 euro per ton droge stof af fabriek.

Voldoende melk en iets lagere prijzen voor de fabricaten maken duidelijk waarom ook de prijs voor vrije melk, spotmelk, iets daalt. Die komt door een min van 50 cent uit op 22 euro per 100 kg, bij 4,4 procent vet, geleverd.

In het noorden van Duitsland resulteert weinig handel nog in een prijs van 23,50 euro per 100 kg melk, bij 3,7 procent vet geleverd, maar blijkt het zuiden winstpakker met een prijs van 27 euro. Daar wordt geprofiteerd van vraag uit Italië. Iets minder vraag in vergelijking met een week terug, maar voldoende om de prijs in de benen te houden.

Nu de Franse acties naar België overgeslagen zijn wordt het spannend of deze ook effect gaan hebben op de zuivelhandel. Tot nog toe ondervond de handel geen of minimale hinder van de acties.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden