Extra vier cent niet uitbetaald

Bongrain gooit olie op het vuur bij veehouders

4 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness

Net nu het weer enigszins rustig begint te worden onder de Franse veehouders dreigt er een nieuwe ronde van protesten uit te breken in Frankrijk. Reden: de grote Franse melkverwerker Bongrain, of tegenwoordig Savencia, heeft in een interne mailing laten weten de beloofde verhoging van vier cent per liter melk niet uit te betalen, dat meldt de Franse krant Le Figaro.

Deze stap is minachting van de producenten

De zuivelverwerker laat weten geen consumptiemelk, geen Emmentaler en geen room en boter van A-merken te verkopen. Hierdoor kan het de afspraken van eind juli omzeilen. Daarbij heeft het concern volgens eigen zeggen verplichtingen met buitenlandse afnemers, waardoor ze niet zomaar de melkprijs kunnen verhogen.

Voor de veehouders is dit de druppel die de emmer doet overlopen. De Franse Nationale Federatie van zuivelproducenten laat weten deze stap niet te kunnen begrijpen. Zij betreuren de gang van zaken, omdat volgens de organisatie de afspraken die eind juli zijn gemaakt juist bedoeld waren om de verwerkende industrie dichter bij de boer te krijgen. 'Deze stap is minachting van de producenten en laat zien dat Savencia geen verantwoordelijkheid neemt', aldus de voorzitter van de federatie in Le Figaro. 'Ze hebben geen idee wat deze grondstof voor de waarde van hun merk betekent.'

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden