DCA Melk Pro Inside

Nederlandse spotprijs slecht grens van 25 euro

27 Augustus 2015 - Redactie Boerenbusiness

Heel even zag het er naar uit dat prijzen op de zuivelmarkt de ruimte kregen om hogere niveaus aan te tikken. Uit een analyse van DCA Melk blijkt nu dat de markt voor even zijn hoogste punt bereikt heeft. Alleen minder melk of een onverwacht hoge vraag kunnen de markt uit deze impasse halen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Goed nieuws voor melkveehouders, maar de markt kan er nog steeds slecht mee uit te voeten. Alleen de handel in het verssegment levert duidelijk hogere prijzen op. Door de plus die er te maken is nam deze week het aanbod room duidelijk toe. De week werd begonnen op een 3,40 euro per kg room af fabriek, maar sluit af met een prijs daaronder. Gemiddeld komt de roomprijs uit op 3,37 euro per kg room af fabriek. 

Magere melkconcentraat heeft de laatste weken eveneens een vlucht genomen, maar moet deze week weer wat terrein prijsgeven. De prijs zakt terug naar een 1.475 euro per ton droge stof af fabriek. Ook hier resulteerde de prijzen in meer aanbod. 

In Nederland blijft de melk ondertussen komen, maar door de opleving in de vraag naar vers kan de markt de melk nu beter aan. In Nederland kan de spotprijs daardoor toenemen 25,50 euro per 100 kg melk, bij 4,4 procent vet geleverd.  

In Duitsland is er door iets meer melk druk op de prijzen komen te staan, maar die heeft nog niet geresulteerd in lagere prijzen. Het noorden van Duitsland houdt de prijs op 27 euro bij 3,7 procent vet geleverd in het zuiden brengt de melk 29 euro op bij 3,7 procent vet geleverd. Voor Italië wordt een geleverde prijs rond de 33 euro genoemd.

Een verdere daling van de melkaanvoer kan in september voor meer lucht op de versmarkt gaan zorgen. Tegelijkertijd zijn er geluiden die er op wijzen dat in Nederland de melkproductie nog niet aan zijn tax zit. Ook de komende tijd kunnen melkveehouders nog voor verrassingen gaan zorgen.

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden