Winst daalt flink eerste halfjaar

Prestatieprijs Arla daalt met 7,90 euro per 100 kg

1 September 2015 - Redactie Boerenbusiness

De prestatieprijs van Arla Foods over de eerste helft van 2015 komt uit op 33,80 euro per 100 kg melk bij 4,2 procent vet en 3,4 procent eiwit. Dit is 7,90 euro lager dan de 41,70 euro per 100 kg die het Scandinavische zuivelconcern over 2014 aan de leden-melkveehouders heeft uitgekeerd. Arla zag in de eerste zes maanden van dit jaar de winst met ruim 20 procent dalen tot 116 miljoen euro, terwijl de inkomsten teruglopen met 3,8 procent tot ruim 5,13 miljard euro ten opzichte van de eerste helft van 2014.

Net als de andere zuivelconcerns heeft Arla te maken met de druk op de zuivemarkt door de Russische boycot en de tanende import door China. Ook loopt de melkproductie in de Europese Unie na het wegvallen van het melkquotum op en is ook de melkaanvoer in de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland hoog. Arla wijst alleen al in een verklaring op de prijs van volle melkpoeders die sinds het begin van 2014 met 53,1 procent is gedaald.

We verwachten dat de zuivelmarkt zich in de eerste helft van volgend jaar gaat herstellen

Peder Tuborgh, de topman van Arla Foods, laat weten dat de inkomsten voor de eerste helft van het jaar conform de verwachtingen zijn. Het zuivelconcern heeft geprobeerd de dalende trend op de zuivelmarkt te pareren door meer volumes aan melk richting consumenten- en merkproducten te schuiven, die een hogere toegevoegde waarde vertegenwoordigen. 'We doen alles om het effect van de neergaande markttrend te beperken, maar kunnen niet voorkomen dat onze leden- eigenaren in een moeilijke situatie verkeren in deze periode', aldus Tuborgh.

Om kosten te besparen en de wintsgevendheid zo hoog mogelijk te houden, beperkt Arla Foods de investeringen en voert zij een reorganisatie door die aan het einde van het jaar 330 miljoen euro moet besparen ten opzichte van het jaar 2012. 'Dat gaat ons lukken', volgens Tuborgh. Arla verwacht daardoor in de tweede helft van het jaar meer winst te boeken dan in de eerste zes maanden van 2015, waardoor de winst uiteindelijk iets hoger gaat uitvallen. 'We verwachten dat de zuivelmarkt zich in de eerste helft van volgend jaar gaat herstellen', laat Tuborgh weten.

Om het effect van de Russische boycot op te vangen, richt Arla zich op groeimarkten als China (waar Arla verwacht de verkoop van haar merkproducten te verdubbelen), het Midden-Oosten en Afrika. In de laatste twee verkoopgebieden heeft Arla haar afzetvolume met 15 procent weten te verhogen, stelt het zuivelconcern. Arla heeft tevens bekendgemaakt in West-Afrika twee samenwerkingsverbanden te zijn aangegaan. 

In Nigeria richt Arla een gezamenlijk bedrijf, een joint venture, op met de Tolaram Group. Dit bedrijf, genaamd TG Arla Dairy Products, gaat Arla-producten verpakken, verkopen en distribueren in Nigeria. Arla verwacht hier in 2020 zo'n 240 miljoen euro aan inkomsten van binnen te halen.

Arla gaat in Senegal een gezamenlijk bedrijf oprichten met de Attieh Group. Anders dan in Nigeria, waar beide bedrijven voor 50 procent eigenaar zijn van het bedrijf, heeft Arla in dit bedrijf een meerderheidsbelang van 75 procent. Ook in Senegal gaat Arla producten verpakken, verkopen en distribueren. Dit moet tegen 2020 goed zijn voor jaarlijks 32 miljoen euro aan inkomsten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Jaarcijfers 2023

Nabetaling Arla overtreft de eigen verwachtingen

Nieuws Jaarcijfers

Prestatieprijs Avebe zet met afstand nieuw record neer

Nieuws melk

Arla zet reststroom in voor insectenproductie

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden