Door goedkope melkpoeder

Indicatieve melkprijs naar dramatisch laag niveau

1 September 2015 - Redactie Boerenbusiness

Op basis van melkpoeder en boter zakt de indicatieve melkprijs weg naar een dramatisch laag niveau. Vooral de spotgoedkope magere melkpoeder trekt een zware wissel op de markt. Interventie kan dit maar deels voorkomen, zo blijkt uit de cijfers van het Duitse voedingseconomische instituut (IFE).

22,1

cent

indicatieprijs voor boerderijmelk

Het einde van het melkquotum was het signaal voor melkveehouders om de productie op te voeren. Het betekende meteen het einde van het voorzichtige herstel wat de melkmarkt ingezet had na de ban van Rusland op zuivelproducten uit onder meer Europa. Zo kan het dat de indicatieve af boerderij melkprijs in augustus uitkomt op 22,1 cent per kg bij 4 procent vet. 

Het staat in schril contrast met de 32,4 cent van een jaar eerder. Dit was meteen de maand waarin het boycot van de Russen zijn beslag kreeg. Zo leverde boter toen nog 332,4 cent per kg op, maar is daar in augustus 2015 nog maar 272,4 cent van over en daalde de waarde van magere melkpoeder van 235,9 cent naar 158,9 cent per kg.

Van juli op augustus daalt de waardering voor vet met 0,7 cent naar 11,6 cent. Eiwit brengt dan nog 11,9 cent op, een min van 0,9 cent. Het is te hopen dat de prijzen de onderkant bereikt hebben, maar vooral bij boter is dit nog lang geen gelopen race. 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

IFE
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden