DCA Melk Pro Inside

Botergoud vat markt VS goed samen

1 September 2015 - Redactie Boerenbusiness

Boter in de VS bewijst opnieuw een vreemde eend in de bijt te zijn op de huidige zuivelmarkt. Na de prijseruptie in de derde week van augustus weet boter zich goed te handhaven op een hoger niveau. DCA Melk gaat in op de situatie in de VS.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De markt voor cheddar laat een lichte daling zien, maar interessanter blijkt de markt voor boter. Een markt die zich al sinds 2014 in vergelijking tot de andere zuivelfabricaten verbazend goed weet te handhaven. Na de rappe prijsstijging sloot de markt de laatste vrijdag van augustus af met 456 euro per 100 kg. Net geen 6 euro onder de prijs van de week ervoor.

Hogere prijzen voor boter blijven volgens de beurs van Chicago tot en met november aan zet. Het contract voor december bevindt zich op een zichtbaar lager niveau. Hoewel dit contract ook de stijging van twee weken terug heeft laten zien noteert deze op dinsdag weer een prijs van 1,87 dollar per lbs, ongeveer 365 euro per 100 kg. Het geeft aan dat de feestdagen hier een grote rol spelen. 

Tegelijkertijd lonken de hogere, Amerikaanse prijzen voor room en boter naar producenten buiten de VS. De term botergoud is hier zeker van toepassing. De stroom boter en room van buiten de VS kan helpen om het het gat tussen de Amerikaanse prijzen en die van andere markten op te vullen. Zo stegen de Amerikaanse boterprijzen gedurende de laatste zes maanden met 137 euro per 100 kg, waar de prijs in Europa met 68 euro per 100 kg daalde en in Oceanië met grofweg 107 euro per 100 kg in waarde afnam.

Dinsdag 1 september volgt er weer een veiling van de Global Dairy Trade (GDT). De markt rekent hier op hogere prijzen. Het forse prijsverschil tussen Amerikaanse boter en boter uit Oceanië is echter zo groot dat het niet realistisch is om te verwachten dat het gat door een veiling kan verdwijnen. Ondertussen neemt de import van boter toe.  

1 dollar = 0,885 euro

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden