Inzet Nederland en Duitsland

Landbouwraad moet melkprijs met rust laten

1 September 2015 - Redactie Boerenbusiness

De markt moet een kans krijgen en verhoging van de interventieprijs is hierbij niet wenselijk. Zowel Nederland als Duitsland laten dat weten in aanloop naar de landbouwraad van 7 september. Sharon Dijksma heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat innovatief vermogen, marktkracht en het stimuleren van de export moeten zorgen voor een betere melkprijs.

Dijksma schreef de brief naar aanleiding van het overleg tussen Eurocommissaris landbouw, Phil Hogan, en alle landbouwministers. Deze staat op de agenda voor de tweede maandag van september. Ook in Duitsland heeft men gereageerd op de slechte melkprijzen.

Dijksma voelt niets voor een verhoging van de interven-tieprijs

Dijksma laat in de brief onder meer weten niets te voelen voor een verhoging van de interventieprijs. Dijksma wijst erop dat Nederland haar concurrentiepositie ten opzichte van andere landen moet verbeteren door de export te stimuleren en door nog nauwer samen te gaan werken met het bedrijfsleven. Tijdens het overleg vraagt Dijksma wederom aandacht voor verruiming van de mededingingsregels zodat de sector zelf meer afspraken kan maken om de ketenaanpak te versterken.

In Duitsland wordt vooral verondersteld dat een gebrek aan regelgeving in de EU geen oorzaak is van de lage prijzen. 'Dit is een wereldwijd probleem', zo concludeerde het ministerie van landbouw in Duitsland. Een interventieprijs voor melk en private opslag van zuivelproducten heeft geen invloed op de wereldwijde vraag en aanbod, waardoor dit niet als oplossing wordt gezien. Afspraken met retailers en andere schakels in de keten worden wel gezien als oplossing. 

Alleen op het gebied van de private opslag, een maatregelen naar aanleiding van de boycot van Rusland, vinden Nederland en Duitsland elkaar niet. Nederland is daar wel voorstander van, de Duitsers niet.  

Simon Coveney, de Ierse minister voor landbouw liet aan de Irish Examiner weten dat er in de Raad drie onderwerpen aan bot komen. Het eerste onderwerp is een hogere interventieprijs voor magere melkpoeder. Daarnaast wordt er nog eens gekeken naar de private opslag van kaas en een versnelde betaling van de toeslagen. De maatregelen kunnen getroffen worden met behulp van de 800 miljoen euro die binnen komt middels de superheffing.

Vooral de versnelde betaling van de toeslagen noemt de Ier een goede oplossing om op korte termijn de cashflow te verbeteren.   
 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden