De messen worden geslepen

Ja, acties leveren in Europa nog steeds geld op

2 September 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Europa wordt nog steeds gekleurd door acties van melkveehouders en varkenshouders. Opmerkelijk want Eurocommissaris voor de Landbouw, Phil Hogan, heeft al in grote mate in beeld wat landen willen en doet maandag uit de doeken welke maatregelen de Europese Commissie gaat voorstellen. Boerenbusiness analyseert of de acties effect hebben en wat ze zeggen over een mogelijke oplossing. 

45

miljoen 

heeft het de Schotten al opgeleverd

Dit komt onder meer omdat veel landen niet alleen steun verwachten vanuit de EU, maar zeker ook van de politiek uit eigen land. Zo hebben discussies in Schotland al geleid tot een financiële ondersteuning van 45 miljoen voor de rundvleessector en 8 miljoen voor de schapenvleessector. Het is voor het eerst dat de Schotten via deze wijze de rundvlees- en schapenvleesmarkt ondersteunen.

In Ierland laten de agrarische ondernemers weten dat het met de huidige prijzen niet mogelijk is om het bedrijf voort te zetten. Om dit duidelijk te maken gingen er dinsdag ruim 2.000 boeren de straat op. Een aantal hiervan nam koeien of varkens mee. Ook werden er trailers met granen gelost op straat, om te illustreren dat ook deze markt niet rendabel genoeg is.

Sean O’Leary, eindverantwoordelijke van de zuivelsector, maakt er zelfs melding van dat de marges van sommige melkveehouders met 92 procent zijn gedaald in een periode van 16 maanden. De Britten vinden de slechte situatie de verantwoording van de Europese Unie, waardoor er vooral wordt aangedrongen op inkomstensteun vanuit de EU. En toeval of niet, vandaag (woensdag) zitten een aantal Britse belangenbehartigers met Phil Hogan om de tafel.

In Spanje blijft het eveneens rommelen, ondanks dat er vorige week nog steun werd uitgesproken richting de landbouwsector. Vanaf donderdag tot en met maandag rijden er trekkers over de straten en worden andere acties niet uitgesloten. De Spanjaarden geven aan dat de uitgesproken steun vanuit de nationale politiek niet genoeg is om de situatie rendabel te noemen.

Tevens hopen de Spanjaarden dat de EU weer producten op gaat kopen voor private opslag om zo een deel van het aanbod uit de markt te halen. Een ander feitje is weer dat landen zoals Nederland en Duitsland hier fel op tegen zijn. Naast acties in Spanje wordt ook niet uitgesloten dat de Fransen nieuwe acties gaan voeren.

Al grote meningsverschillen tussen 4 landen, laat staan 28

Ook in Duitsland is dinsdag het één en ander geprotesteerd. Vooral in München was er veel actie te bewonderen. Er werden zogeheten 'trekker-rally’s' gehouden en er gingen karren met spandoeken en melktanks over straat. In Duitsland wordt de focus voornamelijk gelegd op het exportbeleid. Men ziet niets in opslag van vlees en zuivel of een interventieprijs, aangezien dit enkel gezien wordt als uitstel van het probleem. Tussendoor zijn de landbouwministers van Duitsland, Frankrijk en Polen bij elkaar gekomen om te praten over deze situatie

Phil Hogan heeft volgens het Duitse TopAgrar aangegeven komende maandag met voorstellen te komen voor op een kort, middellang en lang termijn voor de zuivel- en varkenssector die ervoor moeten zorgen dat de situatie niet verslechtert en op een zo kort mogelijk termijn weet te verbeteren. Waar de Nederlanders en Duitsers vooral maatregelen wensen die de export bevordert en kosten reduceert door parijen nog meer samen te laten werken, zien de Fransen en Spanjaarden liever direct geld. En dan voor te stellen dat er tussen een viertal landen al grote meningsverschillen ontstaan, terwijl de EU uit 28 landen bestaat. Wordt ongetwijfeld vervolgd.


Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Jaap 3 September 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10865524/Ja,-acties-leveren-in-Europa-nog-steeds-geld-op-]Ja, acties leveren in Europa nog steeds geld op[/url]
De Franse, Italiaanse, Spaanse en Portugese ag. ministers hebben onderling overleg gehad (28-08) om weer een melkplas of boterberg aan te leggen/creëren. Wat gaat het worden? Frankrijk lijkt dus alles op alles te zetten om het beste te krijgen!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden