Dempt effect lage melkprijs

Mist rond fosfaatrechten effect op runderslacht

2 September 2015 - Redactie Boerenbusiness

Ondanks de lage melkprijzen die heersen op de melkmarkt, blijft het aantal runderslachtingen onder het niveau van de vier voorgaande jaren. Daar komt bij dat zonder meer duidelijkheid over de fosfaatrechten veel melkveehouders er voor kiezen te wachten met actie ondernemen tot die duidelijkheid er wel is.   

5,3

procent

minder slachtingen ten opzichte van vijfjarig gemiddelde 

Het aantal runderslachtingen nam in week 34 met 13,6 procent toe tot 9.778 runderen ten opzichte van het aantal slachtingen in week 33. Dit valt op te maken uit de cijfers die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft gepubliceerd. Doordat een stijging van het aantal slachtingen jaarlijks terugkomt rond deze tijd van het jaar valt deze niet zozeer op. Van week 31 tot en met week 33 is het aantal runderslachtingen vrijwel niet gestegen.

Van week 31 tot en met week 34 werden er in totaal 35.370 runderen geslacht. In dezelfde weken van 2014 werden er 38.723 runderen geslacht. Gemiddeld over de laatste vijf jaren werden er 37.360 runderen geslacht. Al met al betekent het dat er in 2015 8,6 en 5,3 procent minder is geslacht ten opzichte van respectievelijk 2014 en het 5-jarig gemiddelde.

Voor het lage aantal runderslachtingen worden een tweetal oorzaken genoemd. De eerste oorzaak is dat melkveehouders, ondanks de huidige lage prijzen, niet veel aan het selecteren zijn op melkkoeien, maar zoveel mogelijk melk uit de veestapel proberen te halen.

Daarnaast zijn de exacte gevolgen van de fosfaatrechten nog niet helemaal bekend. Zolang de laatste puntjes nog niet op de i staan rondom deze rechten, gaan melkveehouders geen extra vee naar de slacht sturen. Wanneer alles definitief wordt kan het de situatie heel anders maken. Tot die tijd worden geen grote sprongen verwacht in het aantal runderslachtingen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden