DCA Melk Pro Inside

Nederlandse spotprijs op zoek naar bovenkant

3 September 2015 - Redactie Boerenbusiness

Opnieuw is het de rauwe melk die ruimte krijgen om door te pakken naar boven, maar de andere fabricaten hebben die beweegruimte niet. DCA Melk gaat in op de spotmarkt en de situatie bij room en magere melkconcentraat.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit de slachtcijfers van de landen wordt nog maar eens duidelijk dat de lagere melkprijzen, zolang het gras groeit, amper effect hebben op de omvang van de melkstroom. Pas wanneer de koeien naar binnen gaan bestaat er een kans dat er fanatiek geselecteerd gaat worden. Een onverwachte zet komt in Nederland uit de hoek van Bel Leerdammer. Die verlaagde de melkprijs dermate dat er feitelijk geen sprake meer is van een wintertoeslag. 

Door het uitblijven van een wintertoeslag kruipen de prijzen van melkfabrieken en de prijzen die op de spotmarkt gehaald worden naar elkaar toe. Zo neemt de Nederlandse spotprijs toe tot een 26,50 euro per 100 kg melk, bij 4,4 procent vet geleverd. Het is niet zozeer een grotere vraag in Nederland naar melk die de stijging mogelijk maakt, maar een correctie op de Duitse prijzen die resulteert in deze stijging. Door het gat tussen Nederlandse en Duitse prijzen loont het om Nederlandse melk in Duitsland te verkopen en dit trekt de prijs omhoog. 

In Duitsland neemt de druk op de markt juist iets af en daalt de prijs in het noorden naar 25,50 euro en zet het zuiden de prijs terug tot 28 euro. Dit zijn geleverde prijzen bij 3,7 procent vet. 

Prijzen van room en magere melkconcentraat worden met name gestuurd door het aanbod en zijn daarmee behoorlijk volatiel. Gemiddeld noteert room over de hele week een prijs van 3,40 euro per kilo af fabriek. Magere melkconcentraat kan een prijs opschrijven van 1.450 euro per ton droge stof af fabriek.  

De komende weken wordt, zonder onverwachte gebeurtenissen, duidelijk hoeveel ruimte de Nederlandse spotprijs nog krijgt van de markt. Dit doordat prijzen van melkverwerkers en spotprijzen elkaar in zoverre genaderd zijn dat het ook voor fabrieken interessant wordt om melk af te zetten en daarmee krijgen ze een stevige vinger in de pap op de spotmarkt.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden