Fonterra ruim daaronder

FrieslandCampina houdt Franse melkprijs niet bij

4 September 2015 - Redactie Boerenbusiness

De Fransen voeren actie voor een hogere melkprijs, maar blijken het in het Europese klassement helemaal niet slecht te doen. Uit de melkprijsvergelijking van LTO komt namelijk naar voren dat FrieslandCampina de Franse bedrijven en Dairy Crest voor moet laten gaan. Daar staat tegenover dat Fonterra het nog veel slechter doet. 

7

plaats

voor FrieslandCampina 

FrieslandCampina komt over juli in de melkprijsvergelijking met een bedrag van 29,17 euro op een zevende plaats uit. Dit is de geleverde prijs bij 4,2 procent vet en 3,4 procent eiwit. Gezien de acties in Frankrijk was een Franse melkprijs onder die van Nederlands grootste coöperatie denkbaar, maar dit blijkt in de praktijk anders uit te pakken. Met prijzen van resp. 37,76 euro, 33,91 euro, 33,57 euro en 32,81 euro betalen Danone, Bongrain, Lactalis en Sodiaal juist meer. 

DOC Kaas eindigt onderin de ranglijst met 24,67 euro. Hier zitten de Ieren maar iets boven. Doordat de Ieren een lagere kostprijs hebben is de lagere prijs voor hun minder dramatisch. DMK betaalt met 27,17 euro beduidend meer. 

Gemiddeld leverde juli een melkprijs op van 30,84 euro per 100 kg melk. Een plus van 0,20 euro ten opzichte van de maand ervoor. Een beetje een vertekend beeld, doordat Dairy Crest stopte met de seizoensheffing en een fikse stijging van de melkprijs van Danone en Sodiaal. De overige fabrieken verlaagden de prijzen alleen maar.

Buiten Europa stijgt de prijs van het Zwitserse Emmi door een seizoenstoeslag van 3,80 euro naar 56,91 euro. Ook in de VS wordt met 37,13 euro geen verkeerde prijs betaald, maar des te groter is het contrast met Fonterra. Door alle problemen op de markt komt de prijs niet verder dan 19,76 euro per 100 kg melk. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

Lactalis ziet zowel omzet als winst groeien

Nieuws melk

FrieslandCampina werkt aan lokkertjes nieuwe leden

Analyse Melk

Arla en FrieslandCampina groeien meer uit elkaar

Nieuws Melk

Fitch wil beter resultaat zien bij FrieslandCampina

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden