Nieuw concept in de maak

Melkveehouder: blijf investeren in weidegang

2 Oktober 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Melkveehouders moeten blijven investeren in weidegang. Dit is nodig om het percentage hoog te houden en verder te verhogen. Sharon Dijksma, de staatssecretaris van Landbouw, streeft op termijn naar een percentage van 80 procent weidegang. Nu is dat nog een tiental procenten minder. Het CBS publiceert rond deze tijd jaarlijks de nieuwste cijfers over weidegang in de Nederlandse melkveehouderij. Boerenbusiness blikt alvast vooruit met Bert Philipsen, onderzoeker graslandbeheer bij Wageningen UR.

70

procent

van de melkkoeien kwamen in 2013 in de wei

Na 1997 is het percentage melkkoeien met weidegang flink teruggelopen van 97 procent tot 70 procent in 2013. In 2013 is het aandeel melkkoeien met weidegang ook iets afgenomen ten opzichte van een jaar daarvoor. Binnenkort wijst zich uit of deze trend zich heeft doorgezet naar 2014 of dat er een omslag plaatsvindt. Philipsen zegt dat het moeilijk is in te schatten of het aandeel weidegang dit jaar is gestegen of gedaald. Hij sluit echter niet uit dat het percentage weidegang iets toe is genomen. En wellicht in de toekomst weer gaat stijgen.

Allereerst was 2015 tot nu toe een goed jaar om te weiden. Doordat het lang koud is geweest met aardig wat zonlicht in het begin van het weideseizoen was het weidegras erg smakelijk. Kleine kanttekening is wel dat de grond af en toe last heeft gehad van vertrapping door het vele regen. Dit bevorderde de smakelijkheid niet.

Een ander argument die Philipsen noemt is de kennis en innovatie rondom weidegang. ’Eind oktober lanceren we een nieuw concept dat weidegang met robotmelken vergemakkelijkt’. Het nieuwe concept is vooral bedoeld om weidegang te bevorderen onderde huidige robotboeren die nu al weiden. Deze innovatie moet onder meer een goede invloed hebben op looproutes en logica voor de koe, aldus Philipsen.

Om weidegang te bevorderen, heeft staatssecretaris Dijksma al een Algemene Maatregel van Bestuur in het leven geroepen die de melkveehouderij aan een bepaalde mate van grondgebondenheid koppelt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
durk 2 Oktober 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/10866083/Melkveehouder-blijf-investeren-in-weidegang]Melkveehouder: blijf investeren in weidegang[/url]
Daar gaat het eerste deel van de 10 mln euro EU-subsidie alweer naar agri-adviseurs, zien wij op de rekening courant voorlopig niets van terug.
j.verstraten 4 Oktober 2015
Dit gaat net als met fosfaatrechten helemaal fout.
Het loopt vast als het plafond bereikt is. In dit geval een daling richting de ondergrens.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
melk & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden