Ook Hong Kong in trek

Export babymelkpoeder naar China goede melkkoe

2 Oktober 2015 - Redactie Boerenbusiness

Babymelkpoeder levert een goede bijdrage aan de Nederlandse economie, zo blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Niet alleen domineert het product de export op China en Hong Kong, het wordt ook nog eens zo goed als volledig in Nederland gemaakt. Hierdoor levert de export relatief veel op.  

1,1

miljard

euro levert babymelkpoeder op

Sinds 2008 heeft de export van babymelkpoeder een vlucht genomen. In totaal leverde de export over de eerste zeven maanden van 2015 zelfs een record op van 1,1 miljard euro. 'Dit is zeven keer zoveel als in 2005.'

Iets minder dan de helft van dit resultaat wordt gehaald buiten Hong Kong en China. Wat aangeeft hoe belangrijk deze landen zijn voor deze tak van sport. Samen vertegenwoordigen ze een aandeel 67 procent. Een kleine kanttekening hier is dat tot 2014 er grote plussen neergezet konden worden bij de export op China, maar die groei is in 2015 afgevlakt tot een lichte stijging. De afzet op Hong Kong laat nog wel steeds een stevige groei zien.   

Hoe belangrijk babyvoeding is voor de Nederlandse economie wordt duidelijk wanneer gekeken wordt naar het aandeel wat dit product inneemt binnen de export. Zo vertegenwoordigt het product bij de export op China een aandeel van 7 procent tegen een aandeel van 32 procent bij de export op Hong Kong. Doordat babyvoeding bijna volledig in Nederland gemaakt wordt levert het product veel op voor de Nederlandse economie.  

Ondertussen groeit de markt voor kant en klare babyvoeding in China nog steeds. Zo werd er over de eerste zes maanden van 2015 een plus weggezet van 27 procent wat het volume laat uitkomen op 75.000 ton. Daarvan vertegenwoordigde Nederland een aandeel van 34 procent, volgen de Ieren met een groeiend aandeel van 17 procent en staat Nieuw-Zeeland op drie, aldus de Irish Times. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Melkpoeder

Exportkansen melkpoeder verlagen druk melkprijs

Analyse Zuivelbusiness

Melkpoederexport gaat veel beter dan gedacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden