DCA Melk Pro Inside

Grote melkplas VS levert geen record bij boter

6 Oktober 2015 - Redactie Boerenbusiness

Maand na maand noteren de melkveehouders in de VS stevige plussen in de melkaanvoer. In combinatie met de boterprijs die tot een week terug op een record stond mag logischerwijs worden aangenomen dat de boterproductie een record gaat aantikken, maar dit pakt toch net even anders uit, zo blijkt uit een overzicht van DCA Melk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het doet niets af aan het feit dat over augustus de hoge prijzen aan zet waren, waarmee een hoge boterproductie gegarandeerd wordt. Maar dit ligt toch even anders. Augustus levert het kleinste volume wat sinds 2010 over de maand augustus werd gehaald. Zo lag de productie 1,2 procent onder de lijn van een jaar eerder en 3,5 procent onder de lijn van juli. De vraag was echter nog steeds hoog, toch ligt er in vergelijking met de eerste acht maanden van 2014 duidelijk meer botervet op voorraad. 

Grote voorraden? Hoe kan het dan dat de prijs een record wist te bereiken? De Daily Dairy Report wijst er op dat het rapport over de voorraden alles meeneemt. Wat inhoudt: boter voor consumenten, bulk boter, geconcentreerd melkvet (CMF) en AMF. Van die laatste twee werd over 2015 veel geïmporteerd, waardoor deze producten waarschijnlijk een groter aandeel innemen binnen de voorraden. 'De warenhuizen zijn waarschijnlijk bij lange na niet leeg, maar de voorraad gezouten bulk boter blijft krap en er zijn niet veel thuiskoks die bij de Thanksgiving maaltijd grijpen naar AMF om de maaltijd smaak te geven.'

Van kaas werd een grotere volume geproduceerd, waarbij de productie van eiwitproducten blijft achterlopen. Ondanks het grotere volume aan kaas kan de markt er goed mee uit de voeten. Anders is de situatie bij wei. Recordvolumes daarvan zetten prijzen nog verder onder druk. 

   

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden