Countus Melkvee Index

Rendement melkers wordt uit het dal getrokken

7 Oktober 2015 - Redactie Boerenbusiness

Zuivelprijzen trekken aan en leveren daarmee de verlichting die melkveehouders dringend nodig hebben op de bedrijfsbalans. Door de verbeterende omstandigheden op de markt laat het rendement van melkveehouders tot en met maart een stijgende trend zien, maar het is onvoldoende om het tienjarig gemiddelde te bereiken. Meer daarover in de Melkvee Index van Countus, samengesteld in samenwerking met DCA.

82,3

punten

staat index week 40

Het laagste punt in het rendement op melkveebedrijven blijft voorbehouden aan week 36. Sinds die tijd zijn de vooruitzichten weer wat beter geworden. Het houdt echter nog steeds in dat het geen vetpot is. Zo komt de index van week 40 uit op 82,3 punten en ligt deze dus nog steeds 17,7 punten onder het tienjarige gemiddelde. 

Een terugblik op de maand september leert dat de inkomsten uit nevenposten, noem kalveren en verkoop koeien, over deze maand een dalende lijn laten zien. Tegelijk werd ook het ruwvoer goedkoper en dit doet de balans goed. Toch is de belangrijkste steun voor het rendement de betere vooruitzichten voor de melkprijs. 

In navolging van de Global Dairy Trade (GDT) hebben de termijnmarkten weer wat stappen omhoog gedaan. Boter en magere melkpoeder doen het weer beter, alleen de kaasmarkt blijft wat achter. Het levert een betere prognose op voor het rendement. Voor april wordt dan ook een index gehaald van 92 punten. Daarmee neemt het verschil ten opzichte van het tienjarig gemiddelde af tot 8 punten. Het geeft aan dat er betere tijden aankomen, maar dat er nog reden is voor een jubelstemming.  

 
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Ruwvoer 2017
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden