DCA Melk Pro Inside

Verhoging melkprijs nabij dankzij vakbeurs EU

7 Oktober 2015 - Redactie Boerenbusiness

De laatste weken waren roerig voor de zuivelmarkt, dankzij stevige plussen op de Global Dairy Trade (GDT). Nu wordt het tijd om de stand van zaken op de Europese markt te inventariseren op de Anuga. DCA Melk kijkt wat hier nog te halen is voor de melkprijs.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nu schetsen de Nederlandse noteringen nog steeds een stijgende trend. Op wei na, welke stabiel blijft op 58 euro per 100 kg. Ook in Duitsland blijft die prijs staan. Maar dat doet de prijs van Gouda en Edam ook. De 2,10 tot 2,30 euro per kilo blijft stug staan waar hij staat. Op de achtergrond wordt getracht de prijzen te verhogen en wie weet kan de Anuga hierbij helpen. 

Plussen zijn er voor boter en melkpoeder. Magere melkpoeder neemt in Nederland een euro in prijs toe en komt uit op 178 euro per 100 kg. In vergelijking met 2009 stelt het herstel teleur. Toen kon er in het najaar een rappe stijging gerealiseerd worden. Toch is het goed te verklaren aan de hand van de plussen in de Europese melkaanvoer en vraag die maar niet wil toenemen. 

In Duitsland doet magere melkpoeder 1.750 tot 1.850 euro per ton en stijgt volle melkpoeder naar 2.270 tot 2.400 euro per ton. De markt kent een vastere ondertoon. Ook in Nederland stijgt de prijs van volle melkpoeder om uit te komen op 238 euro per 100 kg. Deze plus wordt met name mogelijk door een goede vraag uit de binnenlandse markt. 

In week 39 laat de melkaanvoer in Duitsland een min van 0,9 procent zien om uit te komen op een plus van 0,8 procent ten opzichte van een jaar eerder. In Frankrijk blijft de voorsprong staan op een plus van een half procent. In Nederland blijft de productie met gemak stevige plussen realiseren. 

Ondertussen is de ruwvoeroogst in de vorm van snijmaïs op gang aan het komen en wordt duidelijk hoe de oogst van gras, hooi en stro heeft uitgepakt. In zowel Frankrijk als het zuiden van Duitsland heeft een periode van droogte en hoge temperatuur zijn weerslag gehad en komt er duidelijk minder aanbod uit het gebied. 

In Nederland zijn er wat twijfels over de kwaliteit van de maïs. Bij gras wordt het puzzelen om het suikergehalte te compenseren met eiwit. Het zijn allemaal signalen dat oogst 2015 niet zo goed uitpakt als oogst 2014, iets wat zijn weerslag op de melkproductie kan hebben wanneer melkveehouders niet de financiële ruimte hebben om het menu van de dieren aan te vullen. In het Nederlandse scenario moeten er ook nog flink meer bekjes van voer worden voorzien, wat een signaal kan zijn dat er een stabiele tot wellicht lagere melkproductie in de pijplijn zit.

Het wordt allicht een van de onderwerpen op de Anuga. Een ander onderwerp is de vraag. Kan er meer koopinteresse verwacht worden of niet? Het sentiment op de beurs gaat waarschijnlijk de komende tijd de koers van de prijzen bepalen. 

Commodities

Spotnotering Commodities

Commodities; prijs per ton Week 40 Week 41 Mutatie
Volle melkpoeder € 2.310,00 € 2.380,00
Magere melkpoeder Extra € 1.770,00 € 1.780,00
Boter € 2.890,00 € 2.950,00
Kaas Duitsland Gouda 45 € 2.200,00 € 2.200,00 =
Boter Duitsland € 2.925,00 € 2.975,00
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden