DCA Melk Pro Inside

Ruimtegebrek zet druk op spotprijs melk

8 Oktober 2015 - Redactie Boerenbusiness

In Nederland geeft de melkaanvoer geen ruimte voor hogere prijzen voor melk. Het contrast met Duitsland is daardoor groot en wordt groter, zo blijkt uit een analyse van DCA Melk. Stabieler zijn room en magere melkconcentraat.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Nederlandse melkaanvoer volgt met een tussenruimte van ongeveer 10 procent de lijn van 2014. Tel daar de nog steeds volle opslagen voor kaas en melkpoeder bij op en het wordt duidelijk waarom de prijs voor spotmelk niet wil stijgen. 

23,50

euro

Nederlandse spotprijs

De tweede donderdag van oktober levert daardoor net voor de Anuga een spotprijs op van 23,50, euro per 100 kg melk, bij 4,4 procent vet geleverd. Het is een dunne markt die geregeerd wordt door kopers. 

In Duitsland bieden de voorraden meer ruimte. Dit in combinatie met een grotere honger naar vet vanwege de productie van de lokale kazen levert een markt op die meer in evenwicht is. In het noorden levert het een stabiele geleverde prijs op van 27 euro in het zuiden daalt de prijs naar 29,50 euro per 100 kg melk. Dit bij 3,7 procent vet.   

Ook de roommarkt handhaaft zich op een stabiel niveau en noteert nog steeds een prijs van 3.575 euro per ton af fabriek. Een prijs die door de verssector grif betaald wordt, maar bij botermakers voor een voorzichtige houding zorgt. 

Magere melkconcentraat doet een klein stapje terug en komt uit op 1.500 euro per ton droge stof af fabriek. Hier biedt de melkpoedermarkt geen ruimte voor hogere prijzen. Hoewel het sentiment er door de Global Dairy Trade (GDT) duidelijk beter geworden is. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden