Pas tweede helft 2016 importplus

Prognose melkaanvoer China stap omlaag

9 Oktober 2015 - Redactie Boerenbusiness

Tot er onverwacht andere grote liefhebbers van zuivel tevoorschijn komen blijft China de zuivelmarkt in een ijzeren greep houden. De Rabobank geeft iets meer inzicht in de zuivelmarkt van de Aziatische reus. Hieruit blijkt echter ook dat pas halverwege 2016 weer meer vraag uit Chinese hoek verwacht kan worden.    

4-5,5

procent

hogere melkproductie eerste helft 2015 

Over de eerste helft van 2015 slaagde China er in om de melkaanvoer met 4 tot 5,5 procent toe te laten nemen ten opzichte van 2014. De stijging kwam tot stand doordat steeds meer hele, grote bedrijven begonnen met het leveren van melk. De stijging die zij weg konden zetten was meer dan voldoende om het wegvallen van de kleinere bedrijven te compenseren. 

Pas in de zomermaanden ondervonden de Chinezen wat tegenslag, doordat de zomer heet en droog was. Dit levert minder melk op in de maanden juli en augustus. Door de stagnatie rekent de bank voor de tweede helft van 2015 op een toename van 2 procent. Een groeicijfer waar ook over de eerste helft van 2016 mee gerekend wordt. 

Wat heeft dit met de grote voorraden gedaan? Sowieso overtrof de productiegroei de stijging van de vraag, welke over de eerste helft van 2015 een stijging wegzette van 2 procent. Hoewel melkprijzen in China bijna dubbel zo hoog zijn als de prijzen in Nieuw-Zeeland was het voor Chinese verwerkers toch reden om het mes te zetten in de import van zuivel. Tot en met juli daalde de import daardoor met 33 procent.  

De voorraden zijn door deze ontwikkelingen amper afgenomen en cijfers van fabrieken suggereren dat aan het begin van 2016 maar een kleine daling. Pas in de tweede helft van 2015 voorziet de bank dat de vraag het aanbod gaat overtreffen en er een beroep gedaan moet worden op de voorraden.

In de twaalf maanden tot juni 2016 rekent de bank op een invoer van 6,6 miljoen liter. Ruim 5,8 miljoen liter onder het record van twee jaar geleden. Wanneer de economische ontwikkelingen goed blijven wordt in de tweede helft van 2016 een duidelijke toename van de import voorzien. Tenzij een andere ontwikkeling, zoals een dierziekte, eerder de productie van melk in China gaat remmen en daarmee de vraag begint aan te jagen. 

Voor Europa houdt het in dat de tweede helft van 2016 kansen biedt om de overschotten op te ruimen en de balans op de markt terug te vinden.   

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden