Biobrandstofbeleid EU

Touwtrekken om bietenpulp gaat beginnen

2 Januari 2013 - Redactie Boerenbusiness

Europa gooide het afgelopen jaar zijn biobrandstofbeleid over een andere boeg met de aankondiging dat het gebruik van "agrobrandstoffen" uit landbouwgewassen beperkt wordt tot maximaal vijf procent van het energiegebruik in de transportsector, zo meldt Vilt.be. Voor de veehouderij kan dit dubbel uitdraaien. Toch spreekt de Europese sectorfederatie van de veevoederindustrie (FEFAC) van een evenwichtig compromis.

Sectorfederatie FEFAC heeft er een goed oog in dat het Europese besluit het evenwicht bewaart tussen het beperken van de concurrentie om landbouwgrondstoffen enerzijds en het reduceren van de Europese afhankelijk van soja-import voor veevoeder anderzijds. De beschikbaarheid van granen voor veevoeder gaat er mogelijk op vooruit, maar met de eiwitrijke bijproducten van de biobrandstofproductie gebeurt wellicht net het omgekeerde.
 
Niettemin vreest de veevoederindustrie dat de vraag naar landbouwgewassen voor de productie van biobrandstof nog kan toenemen. "In sommige lidstaten zit het productieniveau nog onder de nieuwe grens van vijf procent van het energiegebruik in de transportsector", verklaart FEFAC. Daarom vraagt de organisatie er om dat landbouwgrondstoffen op een meer dwingende manier gereserveerd zouden worden voor voedsel- en voederproductie in geval van een tekort.
 
Als reactie op de Europese voorkeur voor biobrandstoffen van de tweede generatie wijst FEFAC er nog op dat veevoeder "de meest duurzame bestemming van bijproducten" vormt. De veevoederindustrie vreest met andere woorden dat de veehouderij concurrentie krijgt voor het afnemen van bietenpulp, aardappelschillen en andere nevenstromen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden