Zeven vragen aan Jan Anker

Eerste melkveehouders tekenen voor A-Ware

1 Augustus 2013 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De ontwikkelingen bij de A-Ware Food Group volgen elkaar in razend tempo op. Dit blijft niet zonder resultaat zo komt naar voren uit de jaarcijfers over 2012. Vooral de dubbele groeicijfers buiten Europa zijn een steun in de rug. Ondertussen zijn de eerste contracten met melkveehouders afgesloten. Jan Anker in interview met Boerenbusiness.

Kunt u een korte toelichting geven op de jaarcijfers?

"We hebben in 2012 een goed resultaat weten neer te zetten en zijn verheugd met de cijfers. De omzet groeit met 9 procent naar 1,1 miljard euro. Het resultaat voor belastingen stijgt naar 21,1 miljoen euro. We hebben dit mooie resultaat neer kunnen zetten dankzij de inzet van onze medewerkers en het vertrouwen van onze klanten. Dit resultaat geeft vertrouwen voor de toekomst."

Wat waren de opmerkelijkste ontwikkelingen over het afgelopen jaar op het gebied van kaasafzet?

"We merken dat de afzet van onze kaas buiten Europa groeit. Daar zijn wij in staat om groei met dubbele cijfers te realiseren. Een ontwikkeling die je ook ziet bij andere bedrijven die kaas exporteren."

Hoe heeft de afzet van kaas zich in volume ontwikkeld?

"In Europa zit de groei van de afzet voornamelijk in andere gebruiksmomenten van kaas. Denk aan kaas op de pizza en in salades. Buiten Europa zie je dat het aantal welvarende mensen sterk groeit. Kaas van Nederlandse origine valt, dankzij haar smaak en hoge kwaliteit, bij deze mensen in de smaak."

Wat waren de opmerkelijkste ontwikkelingen over het afgelopen jaar op bedrijfsniveau? 

"In mei 2013 is de eerste paal voor onze kaasfabriek geslagen. Inmiddels zitten de ruim 4.000 heipalen in de grond en is er een start gemaakt met de funderings- en constructiewerkzaamheden. Iedere klant kan bij ons rekenen op maatwerk in onze dienstverlening. De eigen kaasproductie stelt ons in staat om nog beter in te spelen op de wensen van onze klanten en de samenwerking met ketenpartners te intensiveren.

In 2012 hebben wij onze samenwerking met kaasfabriek De Graafstroom geïntensiveerd. Zo wordt de kaas van De Graafstroom grotendeels via het netwerk van de A-ware Food Group verkocht. Samen met onze klanten en de kaasmakers van de Graafstroom kunnen wij verder bouwen aan het specialiteiten assortiment. Daarnaast neemt A-ware Food Group, onder de naam ‘De Graafstroom Ripening’, de operationele activiteiten in het nieuwe pakhuis van kaasfabriek De Graafstroom voor haar rekening. Het pakhuis is inmiddels in bedrijf genomen.

Eind vorig jaar zijn wij gestart met de opening van een nieuwe vestiging in Almere. In deze vestiging brengen wij een deel van onze dienstenverlening van de vestigingen in Zeewolde, Tilburg en Rijen samen onder één dak. Het pand in Almere biedt onderdak aan een kaaspakhuis, verpakkingslijnen en opslag voor verpakte kaas.  De komende maanden brengen wij deze activiteiten stapsgewijs onder in Almere.

Kortom wij blijven continu innoveren en verbeteren om onze klanten optimaal van dienst te kunnen blijven zijn."

Hoe ver is de bouw van de nieuwe kaasfabriek?

"De bouw van de kaasfabriek verloopt naar tevredenheid. Op 27 mei 2013 heeft de Commissaris van de Koning van Fryslân de heer Jorritsma de eerste paal voor de kaasfabriek van A-ware Food Group en ingrediëntenfabriek van Fonterra geslagen. Inmiddels zitten alle palen in de grond en zijn we gestart met de fundering.

De afgelopen maanden zijn een aantal belangrijke leveranciers geselecteerd. Deze leveranciers zijn voornamelijk afkomstig uit Noord Nederland. Enkele voorbeelden: Advies-en ingenieursbureau ‘Het4Kant’ uit Sneek- vanaf het begin betrokken bij de uitwerking van de plannen voor de kaasfabriek-, Jorritsma Bouw uit Bolsward bouwt de fabrieken, de kaasproductielijnen en pekellokalen zijn afkomstig van De Klokslag uit Bolsward en een deel van het tankenpark wordt geleverd door Holvrieka uit Sneek."

Hebben jullie al de eerste contracten met melkveehouders afgesloten? 

"We hebben contracten met melkveehouders afgesloten. Wij noemen geen aantallen; de werving verloopt naar onze tevredenheid."

Wat zijn zaken die melkveehouders volgens jullie in de gaten moeten houden?

"De zuivelmarkt wordt steeds volatieler. Melkveehouders in andere delen van de wereld zijn hier inmiddels al aan gewend. Nederlandse melkveehouders moet leren ondernemen met de volatielere zuivelmarkt en sterker schommelende melk en voerprijzen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Pim 21 November 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/item/10831360/Eerste-melkveehouders-tekenen-voor-A-Ware]Eerste melkveehouders tekenen voor A Ware[/url]
Prima nieuws en informatief
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden