Minste melk in Roemenië

Slechts vijf EU landen vulden het melkquotum

30 September 2013 - Redactie Boerenbusiness

Duitse en Oostenrijkse melkveehouders moeten zich voorbereiden op het betalen van superheffing over 2012/13. Dit blijkt uit voorlopige gegevens hierover, zo meldt Top Agrar. Op de conferentie over de toekomst van de Europese zuivelmarkt in Brussel maakte de voorzitter Herman Versteijlen dit bekend. 

De Duitsers zetten naar schatting een overschrijding neer van 0,1 procent. De Oostenrijkers slaagden er in om 3,6 procent te veel melk te leveren. Naast deze landen leverden Polen, Cyprus en Denemarken te veel melk af. Nederland en Ierland slaagden er evenwel niet in om het quotum te vullen. De op twee na grootste melkproducent binnen de Europese grenzen- Frankrijk- kende zelfs een tekort van 7,4 procent. Het dubbele van de jaren ervoor.    

Helemaal onderaan de lijst bungelen Roemenie en Bulgarije, die het toegewezen quotum maar voor de helft vulden. Alle overige cijfers worden deze week verwacht.

Versteijlen geeft aan dat de Europese Commissie na 2015 geen grote golf van melk voorziet. Wel wordt de afzet richting derde landen belangrijker om het evenwicht op de binnenlandse markt te bewaren. Na 2015 wordt er minder melk verwacht in Portugal, Italië, delen van Spanje, Griekenland, de Baltische staten en het noorden van Finland.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

Melkquotum
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden