Gedogen niet mogelijk

Dijksma kijkt kritisch naar geboortekrik

2 December 2013 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Het gebruik van de geboortekrik bij de geboorte van kalveren is voor nu nog verboden, maar staatssecretaris Sharon Dijksma gaat wel met het onderwerp aan de slag. Dit liet ze weten op de AO over dierenwelzijn. Ze gaat met LTO, de Dierenbescherming en de KNMvD om de tafel zitten voor verder stappen.  

Enkele weken terug zorgde een artikel over het gebruik van de geboortekrik in een Brabantse krant voor veel commotie rondom het gebruik er van. Wettelijk mag de krik op een bedrijf aanwezig zijn, maar niet gebruikt worden. Echter wanneer deze ingezet wordt gebeurt dat vaak met beleid, het doel is immers een gezond kalf en een gezonde koe.

Toch kan Dijksma er niet omheen dat dit een kromme situatie is. In eerste instantie blijft het gebruik van de krik verboden, maar ze gaat wel met LTO, de Dierenbescherming en de KNMvD om de tafel zitten om te kijken onder welke voorwaarden het gebruik van de krik wel wordt toegestaan.

In de tussentijd wordt de krik niet gedoogd. "Om de geboortekrik in de tussentijd te gedogen vind ik lastig. Dit schept precedentwerking." Ten slotte gaf de staatssecretaris ook nog aan dat de boer eerder een verloskundige is dan een vader bij de geboorte van een kalf. Eerder merkte Wakker Dier op dat vaders ook niet helpen bij de verlossing van hun kind.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
groko 2 December 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/item/10840083/-Dijksma-kijkt-kritisch-naar-geboortekrik]Dijksma kijkt kritisch naar geboortekrik[/url]
hopelijk komt ze met een blijvende oplossing in deze zinloze discussie. De motivatie van Wakker Dier is schrijnend en past in het rijtje van Zembla en dierenbescherming. Grote mond en niet weten wat er speelt maar een dusdanige invloed op de Haagse politiek dat ze nog voet aan de grond krijgen ook bij de an-agri-beten van de huidige politiek....

Dit gaat niet om gedogen of wetgeving. Het is alleen al vanuit arbeidsomstandigheden een must om een verloskundige hulp te hebben. Er is immers geen bouwvakker die nog een zakje van meer dan 25kg mag tillen. Gemiddeld kalf weegt toch echt > dan 40kg en dat moet dus ook in trekkracht worden omgezet. Geeft niet maar maakt het wel makkelijk, zeker met een zwaar belaste rug die gemeengoed is in de agrarische sector.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden